crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 506133

Časopis

Autori: Kapetanović, Damir; Vardić, Irena; Valić, Damir; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Naslov: Utjecaji tova tuna na okoliš u Jadranskom moru
( Environmental impacts of tuna aquaculture in the Adriatic Sea )
Izvornik: Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 52 (2010), 4; 201-209
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Thunnus thynnus ; heterotrofne bakterije ; Vibrio sp. ; ukupni koliformi ; fekalni koliformi ; enterokoki ; galebovi
( Thunnus thynnus ; heterotrophic bacteria ; Vibrio sp. ; total coliforms ; faecal coliforms ; enterococci ; seagulls )
Sažetak:
Razvoj akvakulture, pa tako i tova tuna, u posljednjim je desetljećima, povećao zanimanje javnosti za moguće utjecaje na okoliš. Istraživanja utjecaja uzgoja gospodarski važnih ribljih vrsta su brojna, ali ne i u pogledu procjena mikrobioloških utjecaja, a napose ne u kontekstu tova tuna. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj tova tuna (Thunnus thynnus) na okoliš na temelju praćenja mikrobioloških pokazatelja kakvoće morske vode na tovilištu tuna u srednjem Jadranu, te ostvarene rezultate usporediti s rezultatima istraživanja na tovilištu tuna u Mediteranu. Kakvoća morske vode analizirana je na dva lokaliteta, pri čemu je jedan lokalitet bio na tovilištu tuna, a drugi na udaljenosti oko 500m od tovilišta i poslužio je kao tzv. kontrolna točka. Uzorkovanje je provedeno u dvije sezone (proljeće/jesen), u 2007. i 2008. godini. Tijekom ovog istraživanja, analizirani su osnovni fizikalno-kemijski (temperatura, salinitet, prozirnost) i mikrobiološki parametri (ukupan broj bakterija, Vibrio sp., ukupni koliformi, Escherichia coli, fekalni koliformi, enterokoki) kakvoće morske vode. Za mikrobiološku analizu uzorci morske vode serijski su razrijeđeni s PBS otopinom (Merck). Za određivanje ukupnog broja heterotrofnih bakterija, uporabljene su metodom širenja razmaza dvije podloge, Marine agar (BBL) i Trypticase soy agar (BBL) s dodatkom 1% NaCl-a (Kemika), te supstrat metoda s uporabom SimPlate testa (IDEXX), sve u duplikatu. Za određivanje broja ukupnih koliforma i E. coli, odnosno enterokoka uporabljeni su supstrat testovi Colilert (IDEXX), odnosno Enterolert (IDEXX) u duplikatu. Utvrđene vrijednosti broja heterotrofnih bakterija, koje ukazuju na utjecaje tovilišta u vidu eutrofikacije mora, ukupno su manje od vrijednosti utvrđenih u istraživanjima poduzetim na tovilištima tuna u Mediteranu. Broj E. coli i enterokoka nije značajno različit između tovilišta i kontrolne točke, ali su te vrijednosti veće u odnosu na dosadašnja istraživanja na sličnim tovilištima u Mediteranu. Povećani broj enterokoka u uzorcima mora, i oko tovilišta, najvjerojatnija je indirektna posljedica nepravilne tehnologije hranidbe, koja privlači kolonije galebova. Ovi rezultati ukazuju da promjene kakvoće morske vode, a u svezi s tovom tuna, ovise o širem ekološkom kontekstu. Stoga, smještaj i procjenu utjecaja tova na valja razmatrati u sklopu šireg ekološkog konteksta područja.
Projekt / tema: 098-0982934-2752
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Veterinarska medicina
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/66721
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Utjecaji tova tuna na okoliš u Jadranskom moru
Upisao u CROSBI: ztesker@irb.hr (ztesker@irb.hr), 15. Ožu. 2011. u 11:33 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4