crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 507148

Zbornik radova

Autori: Tariba, Blanka; Pizent, Alica; Kljaković-Gašpić, Zorana
Naslov: Koncentracija olova u hrvatskim vinima
( Concentration of lead in Croatian wines )
Izvornik: Knjiga sažetaka ; Book of Abstract / XXII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera 2011. / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.). - Zagreb : Petrokemija d.d., Kutina , 2011. 203-203 (ISBN: 978-953-6894-42-0).
Skup: XXII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 13.-16.02.2011.
Ključne riječi: domaće vino; GFAAS; komercijalno vino; olovo
( home-made wine; GFAAS; commercial wine; lead )
Sažetak:
Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića i već je stoljećima sastavni dio ljudske prehrane. Zbog utjecaja metala na organoleptička svojstva vina poput arome, mirisa, boje i okusa, ali i zbog toksičnog učinka kojeg može izazvati prekomjerni unos i/ili nakupljanje metala u organizmu, neophodna je stroga analitička kontrola njihovog sadržaja u vinu. Koncentracija Pb u hrvatskim vinima izmjerena je primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije (GFAAS). Slučajnim odabirom sakupljeno je i analizirano 8 komercijalno dostupnih i 15 domaćih vina za vlastite potrebe. Koncentracije Pb bile su u rasponu od 16 μg/l do 49 μg/l (medijan 32.65 μg/l) u komercijalno dostupnim vinima te od 14 μg/l do 559 μg/l (medijan 46 μg/l) u vinima domaće proizvodnje. Statističkom obradom podataka nije pronađena značajna razlika u koncentraciji Pb između tih vina. Dobiveni rezultati uspoređeni su s maksimalno dozvoljenom količinom propisanom zakonskom regulativom (200 μg/l). Koncentracija Pb u svim komercijalnim vinima bila je niža od maksimalne dozvoljene koncentracije, dok je u tri uzorka domaćeg vina izmjerena koncentracija Pb prelazila 200 μg/l. Izračunat tjedni unos Pb (u rasponu od 0.28 do 22.36 μg/tjedan u umjerenih konzumenata vina tjelesne težine 70 kg) niži je od privremeno dopuštene količine tjednog unosa hranom (provisional tolerable weekly intake, PTWI) prema FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JEFCA) od 25 μg/kg tjelesne težine. Međutim, treba istaknuti da nema sigurne razine Pb ispod koje se ne bi mogli pojaviti štetni učinci na ljudsko zdravlje. Naime, izloženost već i niskim razinama može uzrokovati štetne učinke po zdravlje ljudi, a povezuje se s hipertenzijom, kardiovaskularnim bolestima, disfunkcijom bubrega, osteoporozom i slabljenjem kognitivne i reproduktivne sposobnosti. Kontinuirana konzumacija vina s povišenom koncentracijom Pb može uzrokovati kronično trovanje tim metalom. Stoga je kontrola sadržaja olova u vinima i ostalim prehrambenim proizvodima od posebne važnosti zbog njegove toksičnosti i kumulativnog karaktera.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija
Upisao u CROSBI: btariba@imi.hr (btariba@imi.hr), 23. Ožu. 2011. u 08:13 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4