Zglobna hrskavica (CROSBI ID 170856)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Luka Đudarić
hrvatski
Zglobna hrskavica
Hrskavično tkivo je posebna vrsta potpornog tkiva zbog optimalnih biomehaničkih svojstava koja su rezultat specifične biokemijske strukture međustanične tvari. Tri vrste hrskavice – hijalina, fibrozna i elastična – razlikuju se u građi međustanične tvari i zbog toga u fizikalnim svojstvima. Elastičnosti i čvrstoći zglobne hrskavice, odnosno mogućnosti znatne reverzibilne mehaničke deformacije, značajno pridonose kolagena vlakanca, lučno raspoređena u svim njezinim slojevima. Hrskavica je avaskularna i nema osjetnu inervaciju. Prehrana zglobne hrskavice i posljedično njezina vitalnost direktno ovise o djelovanju biomehaničkih sila koje osiguravaju difuziju hranjivih tvari u hrskavicu iz sinovijalne tekućine. Zbog potonjih činjenica u početnim stadijima degeneracije hrskavice izostaju simptomi upale i bol. Progresijom degenerativnih promjena svakodnevno biomehaničko opterećenje na kritično stanjenu hrskavicu dovodi do njenog nestajanja, što u konačnici ima za posljedicu disfunkciju zgloba kakva je u osteoartritisu.
elastična hrskavica ; fibrozna hrskavica ; hijalina hrskavica ; zglobna hrskavica
nije evidentirano
engleski
Articular cartilage
nije evidentirano
Articular cartilage ; elastic cartilage ; fibrocartilage ; hyaline cartilage Adresa
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47 (1)
2011.
59-66
objavljeno
0025-7729
Povezanost rada
Temeljne medicinske znanosti