crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 508984

Disertacija

Autor: Bulum, Tomislav
Naslov: Povezanost inzulinske rezistencije s hormonskim statusom štitne žlijezde i lipidnim profilom u eutireoidnih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1
( Relationship between insulin resistance, thyroid function and serum lipid profile in euthyroid patients with type 1 diabetes )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Prirodoslovno-matematički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb, Hrvatska
Datum: 06.12.
Godina: 2010
Stranica: 172
Mentor: Duvnjak, Lea
Ključne riječi: inzulinska rezistencija; dislipidemija; hormoni štitnjače; šećerna bolest tip 1; TSH
( insulin resistance; diabetes mellitus type 1; dyslipidemia; thyroid hormones; TSH )
Sažetak:
Inzulinska rezistencija prepoznata je kao prediktivni čimbenik mikro i makrovaskularnih komplikacija u šećernoj bolesti tipa 1. U kliničkoj praksi šećerna bolest često je udružena s poremećajima funkcije štitnjače koji utječu na regulaciju glikemije i metabolizam lipida. Ovo istraživanje, provedeno na 304 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i normalnom funkcijom štitnjače, dokazalo je da povišenje razine TSH unutar normalnog raspona, kod bolesnika sa nižom inzulinskom osjetljivošću, rezultira značajnim povišenjem razine ukupnog i LDL-kolesterola. TSH pozitivno korelira sa ukupnim, LDL, VLDL- kolesterolom i trigliceridima, a negativno s HDL- kolesterolom, kod bolesnika sa nižom inzulinskom osjetljivošću. TSH negativno korelira sa ukupnim, LDL, VLDL-kolesterolom i trigliceridima, a pozitivno s HDL-kolesterolom, kod bolesnika sa višom inzulinskom osjetljivošću. Rezultati istraživanja ukazuju da kod bolesnika sa nižom inzulinskom osjetljivošću i šećernom bolešću tipa 1 treba težiti što nižim vrijednostima TSH unutar referentnog raspona. Razina TSH, u ovisnosti o razini inzulinske osjetljivosti, utječe na metabolizam lipida kao važnog čimbenika rizika mikro i makrovaskularnih komplikacija u eutireoidnih osoba sa šećernom bolešću tipa 1 i ukazuje na važnost određivanja TSH i razine inzulinske osjetljivosti kliničkim parametrima kod svih osoba sa šećernom bolešću tipa 1.
Projekt / tema: 045-1080230-0516
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: tbulum@idb.hr (tbulum@idb.hr), 4. Tra. 2011. u 17:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4