crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 508990

Zbornik radova

Autori: Garašić, Mladen
Naslov: Doprinosi akademika Mirka Maleza i zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU hrvatskoj speleologiji
( Contributions of academician Malez Mirko and the Institute for Paleontology and Quaternary Geology of the Croatian Academy of Arts and Sciences to Croatian Speleology )
Izvornik: 2. znanstveni skup "Geologija kvartara u Hrvatskoj" s međunarodnim sudjelovanjem : Knjiga sažetakaZagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti , 2011. 7-7.
Skup: Znanstveni skup "Geologija kvartara u Hrvatskoj" s međunarodnim sudjelovanjem (2 ; 2011)
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 25.-26.03.2011.
Ključne riječi: speleologija; Mirko Malez; Kvartar; krš; Hrvatska
( speleology; Mirko Malez; Quarternarry; karst; Croatia )
Sažetak:
Još kao student Mirko Malez se počeo baviti speleološkom djelatnošću, a to je nastavio i u svojem profesionalnom radu. Posebno je speleološki obrađivao mnoge speleološke lokacije u Hrvatskom Zagorju, Lici, Gorskom kotaru, Dalmatinskoj zagori, Dubrovačkom primorju, u Istri, na nekim jadranskim otocima i drugdje. Mnoge speleološke objekte po prvi je puta opisao te obradio i objavio podatke o njima. Posebice je zanimljiva i korisna njegova dugogodišnja aktivnost vezana uz Speleološko društvo Hrvatske (danas Hrvatski speleološki savez), te uz organizaciju više značajnih speleoloških skupova. Ustanovio je naš prvi i jedini znanstveni speleološki časopis "Spelaeologia Croatica". Analizirajući njegove objavljene radove koji su povezani sa speleološkim objektima i speleologijom može se uočiti da je on kao izvrsni paleontolog i geolog u mnogima od njih upravo bio i jedan od prvih koji je uočio nužnost izrade primjerice speleološkog katastra, jedan od prvih koji je istraživao kaverne u tunelima, jedan od prvih koji je uočio hidrogeološku povezanost primjerice u Ogulinskom podzemlju, jedan od prvih koji je počeo sa sustavnim istraživanjima ulaznih dijelova spilje Veternice, jedan od prvih koji je u Hrvatskoj pisao i aktivno sudjelovao u speleometeorološkim mjerenjima, jedan od prvih koji je upotrebio i speleoronilačku tehniku za istraživanja potopljenih dijelova speleoloških objekata na jadranskim otocima, jedan od prvih koji je povezao speleologiju i arheologiju, jedan od prvih koji je uočio mogućnost novih spoznaja koristeći metode određivanja apsolutne starosti spiljskih sedimenata, jedan od prvih koji je ostvario uspješne međunarodne speleološke veze i uspostavio ugled naše speleologije unutar međunarodne speleološke unije (UIS), i tako dalje. Cijeli svoj radni vijek akademik Mirko Malez proveo je unutar HAZU institucija pa i ne čudi činjenica da je inicijativno pozitivno djelovao na djaletnike Zavoda koji su u svojoj djelanosti bili, negdje više ili manje, orijentirani i na znanstvena djelovanja povezana sa speleologijom. Pri tome ne treba zaboraviti i na poticaj izrada magistarskih radova i doktorskih disertacija. Akademik Mirko Malez sudjelovao je i u izradi 14 stručnih speleoloških elaborata. U prezentaciji su po prvi puta javnosti prezentirane neke fotografije, terenski zapisnici, terenski dnevnici i crteži koji nedvojbeno ukazuju na značajan znanstveni doprinos akademika Mirka Maleza hrvatskoj speleologiji.
Vrsta sudjelovanja: Plenarno
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Geologija
Upisao u CROSBI: mgarasic@grad.hr (mgarasic@grad.hr), 4. Tra. 2011. u 18:17 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4