crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 509707

Zbornik radova

Autori: Mičić, Lucija
Naslov: Percepcija pravednosti odnosa s bračnim partnerom tijekom tranzicije u roditeljstvo
( Perceived fairness of relationship with marital partner during the transition to parenthood )
Izvornik: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja / Čorkalo Biruški D. i Vukasović, T. (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet , 2011. 225-225 (ISBN: 978-953-175-391-3).
Skup: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07-09.04.2011.
Ključne riječi: percipirana pravednost; tranzicija u roditeljstvo; podjela kućanskih poslova.
( perceived fairness; transition to parenthood; division of household tasks )
Sažetak:
U ranijim istraživanjima se pokazalo da stresna razdoblja mogu dovesti do percepcije nepravednosti odnosa. Kako nakon rođenja djeteta dolazi do pojave dodatnih obveza, ovim istraživanjem se htjelo provjeriti utjecaj tranzicije u roditeljstvo na percepciju pravednosti odnosa kod muškaraca i žena. Korištenjem kombiniranog transverzalno-longitudinalnog nacrta ispitivane su dvije grupe ispitanika u različitim razdobljima tranzicije u roditeljstvo i to u dva navrata. Svim ispitanicima je ovo bila prva trudnoća. Utvrđeno je da žene i prije i poslije rođenja djeteta obavljaju više kućanskih poslova, te da su zadovoljnije obavljanjem kućanskih poslova nego muškarci. Iako daju niže procjene pravednosti podjele kućanskih poslova od muškaraca, njihove procjene ukazuju na to da vide ovu podjelu kao pravednu što je u skladu s nalazima ranijih radova da se žene češće uspoređuju s drugim ženama nego s vlastitim mužem. Nadalje, muškarci su povećali svoje sudjelovanje u obavljanju kućanskih poslova u razdoblju neposredno nakon poroda. No, sudjelovanje muškaraca u poslovima oko brige za dijete i pravednost podjele poslova oko brige za dijete su manji u razdoblju neposredno nakon rođenja djeteta nego u razdoblju godinu dana nakon poroda kada je zbog dodatnih obveza oko djeteta više pažnje usmjereno na pravednost odnosa. Procjene pravednosti odnosa općenito i zadovoljstva obavljanjem kućanskih poslova se također smanjuju tijekom tranzicije u roditeljstvo. Nadalje, značajan prediktor percepcije opće pravednosti odnosa u prvom mjerenju, kod obje grupe s obzirom na razdoblje tranzicije u roditeljstvo, je bila raspodjela kućanskih poslova, dok je u drugom mjerenju značajan prediktor bila raspodjela brige o djetetu. U prvom mjerenju, kod grupe u razdoblju trudnoće, je značajan prediktor percipirane pravednosti odnosa bila i pravednost podjele kućanskih poslova.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 269-1301422-1493
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: vcubela@unizd.hr (vcubela@unizd.hr), 10. Tra. 2011. u 17:14 sati
Napomene:
Rad prezentiran na skupu kao rad koji je dobio nagradu Bujasova zlatna psihologijska značka za osobito vrijedan diplomski rad (nagrada Hrvatskog psihološkog društva, dodijeljena 7. travnja 2011. na svečanom otvaranju skupa "XX. Dani Ramira i Zorana Bujasa")Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4