crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 509713

Zbornik radova

Autori: Kenđel, Jelena; Ćubela Adorić, Vera
Naslov: Percipirana kvaliteta bliskih veza i neki pokazatelji psihološke dobrobiti kod osoba homoseksualne i heteroseksualne orijentacije
( Perceived relationship quality and some indicators of psychological well-being in homosexual and heterosexual persons )
Izvornik: 20. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA - sažeci priopćenja / Čorkalo Biruški, D. ; Vukasović, T. (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet , 2011. 119-119 (ISBN: 978-953-175-391-3).
Skup: 20. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07-09.04.2011.
Ključne riječi: psihološka dobrobit; bliske veze; seksualna orijentacija
( psychological well-being; close relationships; sexual orientation )
Sažetak:
Istraživanja kvalitete bliskih veza, kao i njihove povezanosti s mjerama psihološke dobrobiti, uglavnom se fokusiraju na samo jednu vrstu veze i, nerijetko, na samo jedan njezin aspekt. Uz nedostatak obuhvatne teorijske perspektive, ovakav pristup posljedica je i nedostatka jedinstvenog mjernog instrumenta za različite tipove bliskih veza. U provedenom istraživanju korišten je instrument kojim su, uz zadovoljstvo vezom, ispitane percepcija potpore, afektivne distance i relativne utjecajnosti u pet bliskih veza. Osnovni cilj istraživanja bio je usporediti pojedine aspekte kvalitete ovih veza, kao i njihove relacije sa samopoštovanjem i kvalitetom življenja kod osoba homoseksualne i heteroseksualne orijentacije. Uzorak ispitanika (N=74) formiran je metodom ekvivalentnih parova. Posredstvom udruga koje okupljaju osobe manjinske seksualne orijentacije prvo je regrutiran poduzorak osoba homoseksualne orijentacije, nakon čega su regrutirane osobe heteroseksualne orijentacije sa sličnim sociodemografskim karakteristikama. Rezultati provedenih analiza pokazali su da, u ovom uzorku barem, među pojedinim tipovima veza postoje razlike prvenstveno na dimenzijama distance i utjecajnosti, ali ne i na dimenziji percipirane potpore i zadovoljstva vezom. Efekt seksualne orijentacije pokazao se značajnim u procjenjivanju potpore i zadovoljstva odnosima s partnerom/icom i roditeljima, kao i u procjenjivanju kvalitete življenja, dok u razini samopoštovanja nije utvrđena značajna razlika. U objema skupinama ispitanika s obzirom na seksualnu orijentaciju utvrđene su značajne povezanosti pojedinih aspekata kvalitete bliskih veza s pokazateljima psihološke dobrobiti. Kod ispitanika homoseksualne orijentacije te su se relacije pokazale značajnima uglavnom kad je riječ o odnosima s roditeljima i najboljim prijateljima, dočim su se kod ispitanika heteroseksualne orijentacije, uz kvalitetu odnosa s prijateljima, značajnima pokazali i odnosi s partnerom/icom. Iako je, zbog maloga broja ispitanika, potreban oprez pri generalizaciji ovih rezultata, može se konstatirati da dobiveni obrasci ovih relacija potvrđuju ranija zapažanja o blagotvornome efektu prijateljskih veza, ali upućuju i na moguće razlike u salijentnosti procesa individuacije i vezivanja kod osoba različite seksualne orijentacije u razdoblju mlađe odrasle dobi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 269-1301422-1493, 130-1301422-1420
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: vcubela@unizd.hr (vcubela@unizd.hr), 10. Tra. 2011. u 17:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4