crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 509831

Zbornik radova

Autori: Kapetanović, Damir; Kurtović, Božidar; Valić, Damir; Vardić, Irena; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Naslov: Bakteriološka kvaliteta ribe iz rijeke Save: izolacija i karakterizacija Staphylococcus aureus iz tkiva klena (Squalius cephalus)
( Bacteriological quality of fish from the Sava river: Isolation and characterisation of Staphylococcus aureus from the chub tissue (Squalius cephaus) )
Izvornik: Hrvatsko ribarstvo na pragu EU, Riba kao funkcionalna hrana, Zbornik sažetakaVukovar :
Skup: 7. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o ribarstvu
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 07.-09.04.2011.
Ključne riječi: klen; Staphylococcus aureus; rijeka Sava
( chub; Staphylococcus aureus; Sava river )
Sažetak:
Rijeka Sava je najznačajnija, najdulja hrvatska rijeka i predstavlja najveći pritok Dunava. U ribolovnom smislu rijeka Sava je uvijek bila značajan vodotok, gotovo polovica ulova riba iz otvorenih voda porijeklom je iz rijeke Save. Vodotok Save naseljava tridesetak vrsta riba, pri čemu klenovi dominiraju po biomasi, iako su po brojnosti subdominantni. Studije mikrobioloških svojstava riječnih riba su rijetke. Zdravlje riba izravno ovisi o kvaliteti vode. Od osobitog je značenja infekcija riba različitim patogenima prigodom fekalnog onečišćenja voda. Prisutnost patogena u ribi namijenjenoj ljudskoj prehrani može predstavljati potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Invazija ribljeg mesa bakterijama se događa dok ribe obitavaju u vodi s koncentracijom fekalnih bakterija većom od 104/100mL. Mogućnost za mišićnu invaziju raste s trajanjem izloženosti kontaminiranoj vodi. Rijeka Sava je klasičan primjer vodenog ekosustava pod jakim antropogenim utjecajem. U sklopu FP6 projekta na rijeci Savi provedena je mikrobiološka analiza tkiva klena. Cilj ovog rada je bio istražiti mikrobiološka svojstva i sigurnost klena (Squalius cephalus) kao hrane i prisutnost bakterije Staphylococcus aureus u tkivu. Klenovi su uzorkovani duž vodotoka rijeke Save s različitim izvorima onečišćenja, osobito nizvodno od grada Zagreba. Mišićno tkivo je uzorkovano kod 90 klenova na pet lokacija: Otok Samoborski, Jarun, Oborovo, Lukavec Posavski i Jasenovac, tijekom uzorkovanja u proljeće i jesen. Za mikrobiološku analizu pregledanim ribama uzeti su uzorci mišićnog tkiva (mišićje s kožom), koje je potom aseptično obrađeno pri čemu je izrezan dio mišićnog tkiva i stavljen u sterilne vrećice za homogenizaciju kao skupni uzorak. Priprema homogenata mišićnog tkiva klena, kao i određivanje S. aureus provedeno je sukladno FDA Bacteriological Analytical Manual (BAM), Chapter 1. Food Sampling and Preparation of Sample Homogenate, odnosno Chapter 12. Staphylococcus aureus. Skupni uzorci mišićnog tkiva klena homogenzirani su s ručnim valjkom kroz pet minuta u sterilnoj otopini fosfatnog pufera - PBS (Merck). Serijska razrjeđenja iz homogenata mišićnog tkiva (1mL) su potom inokulirana metodom širenja razmaska po podlozi Baird Parker Agar mediju (BD-BBL) u duplikatu. Inokulirani uzorci su potom inkubirani na 35°C kroz 24-48h. Nakon inkubacije kolonije crne do tamno sive boje, promjera 0, 1 do 1, 5 mm, prebrojane su kao S. aureus. Nasumično odabrane kolonije su testirane u reakciji katalaze, te je ApiStaph testovima (bioMérieux) potvrđena identifikacija. Broj izoliranih S. aureus na svih pet lokacija uzorkovanja rijeke Save ne prelazi dopuštenih 103 CFU/g. Uzorci mišićnog tkiva klenova iz rijeke Save, uzorkovani tijekom istraživanja, nisu bili opasni po ljudsko zdravlje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 098-0982934-2752
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: ztesker@irb.hr (ztesker@irb.hr), 11. Tra. 2011. u 13:26 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4