crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 510285

Zbornik radova

Autori: Bartolac, Andreja
Naslov: Neki prediktori doživljaja pravednosti u vezi i ukupnog zadovoljstva vezom
( Some predictors of perception of equity in a relationship and overall relationship satisfaction )
Izvornik: 20. dani Ramira i Zorana Bujasa / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena (ur.). - Zagreb : Filozifski fakultet, Zagreb , 2011. 71-71 (ISBN: 978-953-175-391-3).
Skup: Međunarodni psihologijski znanstveni skup
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07.-09.04.2011.
Ključne riječi: prediktori; pravednost; zadovoljstvo; partnerska veza
( predictors; equity; satisfaction; relationship )
Sažetak:
Istraživanja potvrđuju da žene u hrvatskim obiteljima, iako zaposlene izvan doma, još uvijek obavljaju većinu kućanskih poslova, neovisno o dobi, stupnju obrazovanja ili urbaniziranosti sredine u kojoj žive. Cilj ovog rada bio je istražiti opterećenje partnera svakodnevnim obvezama u obitelji i njihovo zadovoljstvo raspodjelom tih obveza, kao i koji od dva navedena prediktora bolje predviđa doživljaj pravednosti u vezi. Također je ispitano kojim prediktorima možemo objasniti ukupno zadovoljstvo partnerskom vezom. U ovom istraživanju sudjelovalo je 145 (van)bračnih parova, a svaki od partnera ispunio je slijedeće upitnike: Skale idealnih i ostvarenih rodnih uloga partnera i roditelja, Skalu percipirane pravednosti u braku, te procjene relativnog ulaganja partnera u vezu s obzirom na raspodjelu financijskih izdataka, kućanskih poslova, te donošenja obiteljskih odluka. Prikupljeni su i socio-demografski podaci. Rezultati su potvrdili da žene više doprinose u svakodnevnim, rutinskim poslovima, dok muškarci češće obavljaju povremene poslove. Iako se financijske obveze, kao i odluke unutar obitelji najčešće dijele, raspodjela obiteljskog proračuna i sadržaj odlučivanja ipak su rodno uređeni. Uočava se najveće zadovoljstvo oba partnera kada je raspodjela svih vrsta ulaganja i obiteljskih odgovornosti jednaka. Doživljaj pravednosti u vezi najbolje se može predvidjeti zadovoljstvom donošenjem odluka i raspodjelom financija kod muškaraca, odnosno raspodjelom kućanskih poslova i zadovoljstvom tom raspodjelom u žena. Zadovoljstvo donošenjem odluka je najznačajniji prediktor za ukupno zadovoljstvo vezom kod oba partnera.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: andrejabartolac@zvu.hr (andrejabartolac@zvu.hr), 14. Tra. 2011. u 14:06 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4