Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje postupka razgradnje stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) metodom odzivnih površina (CROSBI ID 364026)

Ocjenski rad | diplomski rad

Đalić, Sanela Optimiranje postupka razgradnje stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) metodom odzivnih površina / Planinić, Mirela (mentor); Bucić-Kojić, Ana (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Đalić, Sanela

Planinić, Mirela

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Optimiranje postupka razgradnje stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) metodom odzivnih površina

Cilj istraživanja bilo je određivanje optimalnih uvjeta razbijanja stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) ultrazvučnom homogenizacijom i optimizacija provdbe procesa metodom odzivnih površina, kako bi se oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina. Analiziran je utjecaj parametara procesa; ciklusa od 0,4 – 07 – 1 s, amplituda 40 – 70 – 100 %, omjera S/L 0,3 – 0,8 – 1,3 g + 20 mL pufera i vremena trajanja procesa razbijanja stanične stjenke od 5 – 10 – 15 minuta, u odnosu na ukupnu koncentarciju proteina koja je za date uvijete iznosila 11,03 mg/gs.t.. Metodom odzivnih površina određeni su uvjeti ekstrakcije proteina (ciklus 1, amplituda 100%, omjer S/L 0,03 (0,6 g + 20 mL pufera) i vrijeme od 15 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalan prinos proteina od 17,38 mg/gs.t.. Za opisivanje ekstrakcije ukupnih proteina uspješno je korišten linearni model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima, uz to da nije postignut maksimum funkcije, znači potrebna su daljnja ekperimetalna istraživanja za postizanje optimalnih uvjeta razbijanja stanične stjenke kvasca.

ultrazvuk; ekstrakcija; Saccharomyces cerevisiae; proteini; metoda odzivnih površina

nije evidentirano

engleski

Optimization the degradation of cell walls of fresh baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) by response surface methodology

The aim was to determine the optimal conditions for breaking the cell walls of fresh baker's yeast (Saccharomyces crevisiae) ultrasonic homogenization and optimization process provdbe RSM in order to release intracellular contents, and that when it comes to protein denaturation. The influence of process parameters, cycle 0.4 - 07 - 1 with amplitude 40 - 70 - 100%, the ratio S / L from 0.3 t- 0.8 - 1.3 g + 20 mL of buffer and time consuming process of breaking up cell walls 50 - 10 - 15 minutes, compared to the total concentration of protein was given conditions was 11,03 mg / gs.t.. RSM to approximate the conditions for protein extraction (Cycle 1, the amplitude of 100%, the ratio of S / L 0.03 (0.6 g + 20 mL buffer) and time of 15 minutes) at which the model provided a maximum yield of protein 17,38 mg / gs.t.. To describe the extraction of total protein was successfully used linear model showed good agreement with experimental data, in addition to not reached the maximum function, means are needed ekperimetalna further research to achieve the optimal conditions for breaking the cell walls of yeast.

ultrasound; extraction; Saccharomyces cerevisiae; proteins; resporse surface methodology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

23.12.2010.

obranjeno

109:534366

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice