crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 512888

Disertacija

Autor: Badrić, Marko
Naslov: Povezanost kinezioloških aktivnosti u slobodnom vremenu i motoričkih sposobnosti učenika srednje školske dobi
( Correlation kinesiological activities in lesiure time and motor abilities of students middle school age )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Kineziološki fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 10.05.
Godina: 2011
Stranica: 175
Mentor: Prskalo, Ivan
Ključne riječi: slobodno vrijeme; kineziološka aktivnost; osnovna škola; učenici; motoričke sposobnosti; indeks tjelesne mase
( Leisure time; kinesiological activity; primary school; students; motor skills; body mass index Leisure; kinesiological activity; primary school; students; motor skills; body mass index )
Sažetak:
Kineziološka aktivnost u slobodno vrijeme pretpostavka je zdravstvenog boljitka kod djece i mladih. Redovita i kontinuirana tjelesna aktivnost podiže razinu motoričkih sposobnosti i pretpostavka je optimalnog rasta i razvoja. Cilj je istraživanja utvrđivanje povezanosti kinezioloških aktivnosti u strukturi slobodnog vremena učenika srednje školske dobi i razine njihovih motoričkih sposobnosti. Uzorak ispitanika obuhvaćao je učenike koji teritorijalno pripadaju urbanom području Sisačko-moslavačke županije te žive i školuju se u gradovima Petrinji i Sisku. Za provođenje ovog istraživanja korišten je stratificirani uzorak učenika i učenica od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Dob učenika kretala se od 11 do 14 godina. Ukupan broj učenika koji je sudjelovao u istraživanju je 847, od toga 413 djevojčica i 434 dječaka. Uzorak varijabli u istraživanju sastojao se od 15 testova motoričkih sposobnosti, 2 mjere morfoloških karakteristika te anketnog upitnika o načinu provođenja slobodnog vremena učenika i količini vremena koju provedu u određenoj aktivnosti. Na osnovi dobivenih i analiziranih rezultata može se zaključiti da postoji djelomična značajna povezanost između tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme i razine motoričkih sposobnosti učenika srednje školske dobi te se ona razlikuje po dobi učenika. Analiza rezultata ukazala je na postojanje statistički značajne razlike između djevojčica i dječaka u motoričkim sposobnostima te da postoje značajne razlike u motoričkim sposobnostima s obzirom na dob ispitanika. Sudjelovanje u kineziološkoj aktivnosti u slobodno vrijeme u trajanju od najmanje 60 minuta dnevno prakticira 76% dječaka i 60% djevojčica. Kod učenika oba spola utvrđeno je da su ispitanici imali normalne vrijednosti prosječnog indeksa tjelesne mase te da ne postoje značajne razlike između ispitanika s obzirom na njihov spol i dob. Utvrđeno je postojanje negativne korelacije između indeksa tjelesne mase (ITM) i sudjelovanja u tjelesnoj aktivnosti te se može zaključiti da provođenje više vremena u nekoj kineziološkoj aktivnosti smanjuje vrijednosti indeksa tjelesne mase (ITM). Analiza rezultata ukazuje na statistički značajne razlike u korištenju nekinezioloških sadržaja u slobodno vrijeme između subuzoraka učenika definiranih prema spolu i dobi. Dobiveni rezultati istraživanja bit će osnova za planiranje budućih akcija i mjera odgojno obrazovnih institucija, šire društvene zajednice i samih roditelja da prihvate tjelesnu aktivnost djece u slobodno vrijeme kao temelj za stvaranje zdrave i radno sposobne populacije.
Projekt / tema: 227-2271694-1696
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Pedagogija
Upisao u CROSBI: mbadric@ufzg.hr (mbadric@ufzg.hr), 11. Svi. 2011. u 11:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4