crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 513779

Disertacija

Autor: Margareta Matijević
Naslov: Djelovanje Komisije za vjerske poslove Federalne Države Hrvatske / Narodne Republike Hrvatske u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948.
( Work of the Religious Questions Committee of the Federal State of Croatia / People’s Republic of Croatia within the church-state relationships from 1944 to 1948 )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 16. 11.
Godina: 2006
Stranica: 165
Mentor: Akmadža, Miroslav
Ključne riječi: Komisija za vjerske poslove; Katolička crkva u Hrvatskoj; politička djelatnost; komunizam; Svetozar Rittig
( Commision for religious issues; Catholic Church; politics; communism; Svetozar Rittig )
Sažetak:
U radu se istražuje djelovanje Komisije za vjerske poslove u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948. Komisija je uglavnom sve procjenjivala na osnovu držanja u Drugom svjetskom ratu. Sama nije odlučivala puno i često je bila prijenosnik informacija iz Ministarstva unutarnjih poslova ili Ministarstva prosvjete. Pitana je za mišljenje u svim stvarima koja su se ticala vjerskih zajednica. Može se zaključiti da je bila drugorazredan politički čimbenik, s pravom da raspravlja, ali ne da odlučuje, i čija uloga rijetko nadilazi savjetodavnu funkciju. Po nekim čisto pragmatičnim pitanjima uzimalo se u obzir njezino mišljenje. Njezini povjerenici na terenu svojim istupima nastojali su amortizirati sukobe i razboritošću spriječiti radikaliziranje odnosa.Intenzitet poslijeratnih progona "vjerujućih" bio je u mnogočemu sličan kod svih vjerskih zajednica. Komisija je pomagala svako profesionalno istraživanje jugoslavenske ideje, promicanje ćirilo-metodske baštine, glagoljaštva i staroslavenštine. Okupljala je ljude projugoslavenskih političkih usmjerenja i upućene u problematiku. Radila je u skromnim prostorima, premda su njezini namještenici bili donekle privilegirani s obzirom na pitanja prehrane i opskrbe. Egzekucije, grubi fizički nasrtaji, ometanja i onemogućavanja bogoslužja, većim dijelom vršena su po nacionalnoj crti, tako da su najviše štete Srpskoj pravoslavnoj crkvi nanosili Srbi, a Katoličkoj crkvi Hrvati. I katolici i pravoslavni u svojim vodećim strukturama, bezuspješno nastojali su da ne izgube poziciju glavnog arbitra u odlučivanju za svoje vjernike. U većini Komisijinih intervencija bilo je nužno političko zaleđe, primjerice podržavanje partizanskog pokreta ili projugoslavensko uvjerenje. Predsjednik Komisije Svetozar Rittig više put je intervenirao i za neke od klerika, časnih sestara ili sveučilišnih profesora, najčešće ako ih je osobno poznavao ili prijateljevao s njima.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: margareta@isp.hr (margareta@isp.hr), 20. Svi. 2011. u 20:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4