crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 513969

Časopis

Autori: Balgač, Iva; Borovec, Krunoslav
Naslov: Besplatna pravna pomoć žrtvama kaznenih djela - Činimo li dovoljno? Policy analiza
( Free legal help for crime victims - Are we doing enough? Policy Analysis )
Izvornik: Policija i sigurnost (1330-0229) 4 (2010), 10; 542-447-542-460
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: besplatna pravna pomoć; žrtva kaznenog djela; savjet; zaštita žrtve; Zakon o kaznenom postupku; posredna žrtva; neposredna žrtva; Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći; primarna pravna pomoć; sekundarna pravna pomoć; pravo na informaciju; službe za podršku
( Free legal help; victim of a criminal offense; advice; protection of victims; The Criminal Procedure Act; the indirect victim; the immediate victim; The law on free legal help; primary legal help; secondary legal help; right to information; support services )
Sažetak:
Ovaj rad kao svojevrsna policy analiza bavi se novinama koje je u području zaštite i pomoći žrtvama kaznenih djela donio Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Analizira se u kojoj će mjeri konzumiranje prava iz tog Zakona zadovoljiti stvarne potrebe žrtava kaznenih djela te koja su druga važna područja njihove zaštite. Potreba za pravnom pomoći jedno je od pitanja politike prema žrtvama kaznenih djela jer žrtve pored toga izražavaju potrebu i za drugim oblicima zaštite i pomoći, primjerice, pravo na informaciju o svojim pravima, kao i o tijeku postupka, pravo na psihološku i emocionalnu podršku i pomoć, pravo na zaštitu sigurnosti, pravo na svjedočenje i dr. Zasigurno će Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći unaprijediti sustav podrške i pomoći žrtvama kaznenog djela. Međutim, treba uvažavati činjenicu da je besplatna pravna pomoć samo jedna od vrsta pomoći koja je žrtvama potrebna i koju žrtve smatraju potrebnom. Nužno je raditi na izgradnji sustava koji će ovo pitanje, pitanje pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela, riješiti cjelovito, koji će na adekvatan način, uvažavajući potrebe žrtava kaznenih djela, pružiti i adekvatnu pravnu, ali i psihološku, savjetodavnu, socijalnu, zdravstvenu ili bilo koju drugu vrstu pomoći. Žrtve same smatraju kako im je pomoć najpotrebnija neposredno nakon samog događaja. Ovo stajalište žrtava stavlja pred policiju izrazito velike zahtjeve i potrebu reforme postojećeg policijskog nalčina rada.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Emerging Sources Citation Index (ESCI) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Informacijske i komunikacijske znanosti,Sociologija,Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Besplatna pravna pomoć žrtvama kaznenih djela - Činimo li dovoljno? Policy analiza
Upisao u CROSBI: kborovec@erf.hr (kborovec@erf.hr), 23. Svi. 2011. u 15:04 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4