Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije (CROSBI ID 364731)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kučan, Petra Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kučan, Petra

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Prehrambeni status te udio žitarica u prehrani osoba oboljelih od celijakije

Cilj ovog rada bio je odrediti prehrambeni status osoba s celijakijom (n=57) te procijeniti udio pojedinih dozvoljenih žitarica u njihovoj prehrani. Stupanj uhranjenosti određen je antropometrijskim parametrima kao što su tjelesna masa, tjelesna visina, omjer struka i bokova (WHR) i udio masnog tkiva. Prosječan indeks tjelesne mase (BMI) ispitanika bio je 22, 61±3, 49 kg/m², a WHR 0, 77±0, 07. Većina ispitanika ima adekvatan stupanj uhranjenosti, međutim 36, 84% ispitanika ima povećani udio masnog tkiva. Prosječan udio pojedinih žitarica određen je posebno osmišljenim upitnikom, koji je pokazao da osobe s celijakijom unose 6, 04 kg bezglutenskog brašna mjesečno. Samo 37, 5% ispitanika koristi bezglutensko brašno koje se nalazi na osnovnoj listi lijekova. Najviše konzumirane žitarice su riža 1, 38 kg/mj i kukuruz 1, 17 kg/mj, dok ispitanici najmanje konzumiraju heljdu 0, 05 kg/mj i proso 0, 02 kg/mj. Stoga, moglo bi se zaključiti da je bezglutenska dijeta pozitivno povezana s prehrambenim statusom. Ali treba uzeti u obzir da antropometrijski podaci kao takvi nisu dovoljni da bi ukazali na moguć prehrambeni nedostatak.

Celijakija; gluten; bezglutenska dijeta; prehrambeni status; antropometrija

nije evidentirano

engleski

Nutritional status and share of cereals in the diet of people with celiac disease

nije evidentirano

Celiac disease; gluten; gluten-free diet; nutritional status; anthropometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

29.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija