crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 522102

Zbornik radova

Autori: Špelić Aldo
Naslov: Psihoanalitička psihoterapija autizma danas: Ograničenja i nove mogućnosti u suvremenom znanstvenom i stručnom okruženju
( Psychoanalytic psychotherapy in autism today: Limitations and new possibilities in the contemporary scientific and professional environment )
Izvornik: Navezanost / Skodlar Borut (ur.). - Ljubljana, Slovenija : Združenje psihoterapeutov Slovenije , 2010. 82-96 (ISBN: 978-961-91793-5-2).
Skup: XII Bregantovi dnevi
Mjesto i datum: Rogaška Slatina, Slovenija, 14.-17. listopad 2010.
Ključne riječi: autizam; psihoanalitička psihoterapija; intersubjektivnost; rani djetetov razvoj
( autism; psychoanalytic psychotherapy; intersubjectivity; early child development; )
Sažetak:
Mogućnosti korištenja psihoanalitičkog pristupa u psihoterapiji autistične djece kao problem prisutan je od samog početka određenja infantilnog autizma kao zasebnog kliničkog entiteta (Kanner, 1943). Problem je tada izražen kroz podvojenost u odnosu na pitanje etiologije autizma koja je i danas izražena u mnoštvu međusobno različitih 'organskih' koncepata koji dominiraju na uštrb 'psiholoških' koncepata i time dovode u pitanje opravdanost i mogućnost psihoterapijskog pristup autističnoj djeci. Problem podvojenosti etioloških koncepata autizma izražen je u znanstvenim i stručnim okruženjima. Mogućnost prevladavanja ovog problem autor nalazi u zapažanja stečena tijekom sedamnaestogodišnjeg psihoterapijskog rada s osmero autistične djece u davanju važnosti 'razvojnom' u odnosu na postojeći 'klinički' pristup razumijevanja autizma. U prilog tog zapažanja govore i suvremeni doprinosi novih istraživanja ranih interakcija majke i djeteta koji predstavljaju osnovu razvoja sposobnosti internalizacije i utoliko razvoja psihičkih struktura značajnih u razvoju njihovih socijalnih sposobnosti (intersubjektivnosti) . Razvojni model u kojem je naglasak na razumijevanju uzajamnog odnosa majke i djeteta u razvoju djetetove inetersubjektivnosti je shvaćen kao 'most' koji može povezati dvije nasuprotne strane 'organskih' i 'psiholoških' koncepata. Ovaj novi pristup razumijevanja autizma omogućava i promjene u okviru psihoterapijskog pristupa u kojem se mijenja shvaćanje uloge majke/terapeuta a time i njihove uloge u izgradnji onih aspekata iskustva nužnih u razvoju psihičkih (narcističkih) struktura neophodnih za djetetovo uspostavljanje objektnih odnosa. Utoliko psihoterapijski pristup zahtjeva da se naglasak premjesti sa 'rekonstrukcije' ranog traumatskog iskustva odvajanja na 'konstrukciju' struktura nužnih za prevladavanje traumatskih iskustava odvajanja.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
URL Internet adrese: https://www.researchgate.net/publication/259494704_ISTRAIVANJE_VANOSTI_ODGOJNO-OBRAZOVNOG_RADA_U_PREDKOLSKIM_USTANOVAMA_ZA_KVALITETNO_UKLJUIVANJE_DJETETA_U_REDOVNO_OBRAZOVANJE
Upisao u CROSBI: aspelic@unipu.hr (aspelic@unipu.hr), 30. Srp. 2011. u 01:07 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4