crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 525790

Zbornik radova

Autori: Parmač Kovačić, Maja; Tonković, Maša; Galić, Zvonimir; Jerneić, Željko
Naslov: Upitnici ličnosti u selekcijskoj praksi: u kojoj mjeri kandidati iskrivljavaju svoje odgovore i koliko su uspješni u tome
( Personality Questionnaires in Personnel Selection: To Which Extent Applicants Distort Their Responses and How Effective They Are? )
Izvornik: Psihologija rada u Hrvatskoj: Prošlost, sadašnjost, budućnost / Parmač Kovačić, Maja ; Tonković, Maša (ur.). - Zagreb : Naklada Slap d.o.o. , 2010. 33-33 (ISBN: 978-953-175-362-3).
Skup: Psihologija rada u Hrvatskoj: Prošlost, sadašnjost i budućnost
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16.04.2010.
Ključne riječi: iskrivljavanje odgovora; upitnici ličnosti
( faking; personality questionnaires )
Sažetak:
Jedan od glavnih prigovora korištenju upitnika ličnosti u selekcijskoj praksi je njihova podložnost davanju odgovora koji ne odražavaju stvarnu procjenu ličnosti kandidata nego njegovu želju za stvaranjem povoljne samoprezentacije. Istraživanja pokazuju da ovo namjerno iskrivljavanje ne narušava značajnije konstruktnu i kriterijsku valjanost upitnika ličnosti, ali bitno smanjuje kvalitetu i pravednost donesenih selekcijskih odluka. S obzirom da je problem iskrivljavanja odgovora na upitnicima ličnosti u selekcijskoj praksi izrazito važan za njihovu praktičnu upotrebu, cilj je ovog istraživanja utvrditi u kojoj mjeri kandidati u selekcijskoj situaciji uopće iskrivljavaju svoje odgovore na upitnicima ličnosti te koliko su u tome uspješni. U istraživanju su sudjelovali nezavisni uzorci ispitanika koji su ispunili pet-faktorski upitnik ličnosti (IPIP-100) u tri motivacijske situacije: situaciji iskrenog odgovaranja (N=370) te u dvije selekcijske situacije za zvanje vojnog pilota - realnoj (N=602) i simuliranoj (N=267). Dodatno smo, u svrhu provjere uspješnosti u iskrivljavanju, prikupili procjene eksperata (N=10) o poželjnom profilu ličnosti vojnog pilota. Dobiveni rezultati pokazuju da kandidati u realnoj selekcijskoj situaciji iskrivljavaju svoje odgovore na upitniku ličnosti, no da to čine u manjoj mjeri nego ispitanici u simuliranoj selekcijskoj situaciji. Premda se profili ličnosti u realnoj i simuliranoj selekcijskoj situaciji ne poklapaju u potpunosti s kriterijskim profilom eksperata, rezultati sugeriraju da ispitanici ipak mogu u određenoj mjeri iskrivljavati svoje odgovore u smjeru specifičnog profila.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-0000000-3282
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: mtonkovi3@ffzg.hr (mtonkovi3@ffzg.hr), 16. Ruj. 2011. u 15:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4