crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 528466

Zbornik radova

Autori: Trošt, Klara; Milohnić, Ines
Naslov: MENADŽMENT ODRŽIVE I ODGOVORNE PRAKSE MANIFESTACIJA U TURIZMU (CASE STUDY: KAZALIŠTE ULYSSES)
( MANAGEMENT OF SUSTAINABLE AND RESPONSIBLE EVENT PRACTICES IN TOURISM (CASE STUDY: ULYSSES THEATRE) )
Izvornik: Entrepreneurship and Macroeconomic Management: Reflections on the World in Turmoil / Afrić Rakitovac, K. ; Šugar, V. ; Bevanda, V. (ur.). - Pula : Juraj Dobrila University of Pula, Department of Economics and Tourism , 2011. 1733-1750 (ISBN: 978-953-7498-41-2).
Skup: The 5th International Scientific Conference - Entrepreneurship and Macroeconomic Management: Reflections on the World in Turmoil
Mjesto i datum: Pula, Hrvatska, 24-26.03.2011.
Ključne riječi: menadžment; održivost; učinci manifestacija; turistička destinacija; kvaliteta
( management; sustainability; event impacts; tourist destination; quality )
Sažetak:
Menadžment manifestacija brzo je rastuće profesionalno područje u kojem turisti čine potencijalno tržište, a turističke destinacije postaju temeljnom zainteresiranom stranom u uspješnost i privlačnost manifestacija. Značaj manifestacija kao elementa turističke ponude destinacije ogleda se kroz njihovu turističku, društvenu i kulturnu funkciju. Turistička funkcija manifestacija sadržana je posebice u proširenju turističkog tržišta destinacije, produženju boravka turista u destinaciji, izgradnji imidža destinacije, boljoj promociji destinacije. Osim privlačenja investicija u turističku destinaciju turističke manifestacije čine i značajan faktor atrakcije i animacije u destinaciji. Iz navedenih spoznaja proizlazi potreba sustavnog istraživanja manifestacija s aspekta ekonomskih, društvenih, i okolišnih učinaka, u smislu stvaranja i održavanja održivih manifestacija i turističkih destinacija. S obzirom na sve veći značaj manifestacija kao elementa obogaćivanja turističke ponude i jednog od temeljnih motiva odabira destinacije, te sve većeg broja istraživanja na temu održivosti manifestacija, autori u ovom radu posebno izdvajaju manifestacija u smislu detaljne analize i mogućnosti utjecaja menadžmenta na podizanje kvalitete turističke destinacije. Ovim se radom opisuje važnost utvrđivanja održivosti i odgovornosti manifestacija, praćenjem i mjerenjem ekonomskih, društvenih i okolišnih učinaka. Za utvrđivanje održivosti i odgovornosti manifestacija u radu je korištena metoda studije slučaja na primjeru umjetničkog događanja Kazališta Ulysses koji se održava u Nacionalnom parku Brijuni, u Republici Hrvatskoj. Rezultati istraživanja, nakon provedene studije slučaja, pokazuju kako s aspekta održivosti manifestacija najznačajniji dio otpada na društvenu i ekonomsku održivost, dok se na posljednjem mjestu nalazi okolišna održivost. Istraživanjem je ukazano na nedostatak svjesnosti organizatora o praćenju okolišnih učinaka, osobito učinaka definiranim kao učinci ekološke potrošnje. Ovim će se radom pokušati dati praktične smjernice praćenja učinaka manifestacija, s ciljem odgovora na pitanje koje mjere moraju poduzeti organizatori događanja kako bi ih se njihova događanja smatrala održivim i odgovornim.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: eng
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Ekonomija
Upisao u CROSBI: klarat@iptpo.hr (klarat@iptpo.hr), 3. Lis. 2011. u 16:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4