crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 529112

Zbornik radova

Autori: Lešić, Vedran; Ćubela Adorić, Vera
Naslov: Uspješnost prepoznavanja facijalne ekspresije različitih emocija u zadatku "lice u gomili" s obzirom na dominantnost hemisfera
( Efficacy in recognition of emotional facial expressions in the Face in the Crowd task with regard to cerebral hemispheres dominance )
Izvornik: REPSI - Knjiga sažetaka / Domijan, Dražen ; Bajšanski, Igor ; Maliković, Marko (ur.). - Rijeka : Filozofski fakultet u Rijeci , 2011. 24-24.
Skup: Riječki dani eksperimentalne psihologije (REPSI) / Experimental Psychology Days in Rijeka
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, (22-24.09.2011.)
Ključne riječi: facijalni izrazi ; prepoznavanje emocija ; zadatak
( facial expressions ; emotion recognition ; Face in the Crowd task ; hemispheres dominance )
Sažetak:
Fenomen „lice u gomili“ zauzima posebno mjesto u domeni prepoznavanja lica i emocija. Prethodna istraživanja su pokazala da mogućnost slanja i primanja emocionalnih poruka ima važnu evolucijsku ulogu. Konkretno, mogućnost prepoznavanja lica trebala bi se povećati kad facijalna ekspresija emocije predstavlja moguću opasnost ili prijetnju. Da bi bolje istražili ovaj koncept, Hansen i Hansen (1988) razvili su eksperimentalni postupak „lice u gomili“, kod kojeg se ciljna ekspresija prezentira u kontekstu drugih lica („gomile“) s drukčijom ekspresijom gdje je zadatak sudionika identificirati prisutnost ili lokaciju ciljanog izraza lica u gomili drugih lica. U okviru ovog rada ispitana je uspješnost prepoznavanja facijalne ekspresije različitih emocija u zadatku „lice u gomili“ s obzirom na dominantnost mozgovnih hemisfera. Istraživanje je provedeno na skupini studenata Sveučilišta u Zadru kojima su prezentirane matrice sa shematiziranim facijalnim ekspresijama srdžbe, straha, tuge i sreće kao ciljnog lica. Za prezentaciju podražaja i prikupljanje podataka korišteno je računalo s posebno prilagođenim računalnim programom koji registrira vrijeme koje je sudioniku bilo potrebno za detekciju ciljne facijalne ekspresije u gomili. Također za utvrđivanje dominantnosti hemisfera korišten je jednostavni test dominantnost ruke, oka i uha te su sudionici na osnovi toga kategorizirani u skupine. Rezultati provedenih analiza pokazuju brže prepoznavanje facijalne ekspresije prijetnje (prvenstveno facijalne ekspresije straha) u odnosu na ostale facijalne ekspresije. To potvrđuju i raniji nalazi o efektu superiornosti straha te pruža daljnju podršku hipotezi prijetnje. Nadalje, rezultati također pokazuju brže prepoznavanje određenih facijalnih ekspresija kod sudionika čija je desna hemisfera dominantna. Ovakav rezultat u skladu je s postavkom da desna hemisfera ima veću ulogu u prepoznavanju različitih facijalnih ekspresija emocija. Tome idu u prilog PET i EEG istraživanja kod kojih je potvrđen snažniji signal tj, aktivnost nad desnom hemisferom prilikom prepoznavanja izraza lica. Prilikom interpretacije ovakvih rezultata treba voditi računa o facijalnim ekspresijama pojedinih emocija i kao ciljnog lica i kao gomile, kao i ograničenjima testova za određivanje dominantnosti. U budućim istraživanjima trebalo bi provjeriti postavke ove paradigme s nekom od tehnika za procjenu fiziologije mozga.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: vcubela@unizd.hr (vcubela@unizd.hr), 6. Lis. 2011. u 14:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4