crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 531955

Zbornik radova

Autori: Delale, Eva Anđela; Ajduković, Marina; Rajter, Miroslav; Sušac, Nika
Naslov: Procjena težine nasilja u odgojnim postupcima: Razlike u procjenama stručnjaka i studenata
( Assessment of the Heaviness of Violence of Upbringing Methods: Differences in the Assessments of Experts and Students )
Izvornik: 19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: "Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima" / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek, Hrvatska : Društvo psihologa Osijek , 2011. 33-33 (ISBN: 978-953-95216-1-3).
Skup: 19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: "Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima"
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 12-15.10.2011.
Ključne riječi: Nasilje u obitelji; procjena težine; procjene stručnjaka
( Violence in the family; Assessment of heaviness; Assessments of experts )
Sažetak:
Iako su dosta popularna među stručnjacima, u istraživanjima nasilja nad djecom u obitelji postoji neujednačenost u definiranju i operacionaliziranju tjelesnog i ostalih oblika kažnjavanja te tjelesnog i psihičkog zlostavljanja djece kao predmeta mjerenja. Postojeće konceptualne nejasnoće otežavaju usporedbu rezultata između pojedinih istraživanja u Hrvatskoj. U okviru projekta BECAN (www.becan.eu) provedena je epidemiološka studija zlostavljanja i zanemarivanja djece na uzorku od 3 600 učenika 5. i 7. razreda osnovne škole te 2. razreda srednje škole na području Hrvatske. Učenici su procjenjivali čestinu doživljavanja pojedinih odgojnih postupaka od strane svojih članova obitelji, od alternativa kažnjavanju preko tjelesnog kažnjavanja do psihičkog i tjelesnog zlostavljanja. Pri analizi i prezentaciji ovakvih podataka izazov je kako razlikovati sudionike prema izloženosti nasilju te definirati koncept nasilja nad djecom kao multidimenzionalni konstrukt kojim će se uvažiti čestina, težina, trajanje i neposredne posljedice nasilja, što se u dosadašnjim istraživanjima nije provodilo. Kako bi se odgovorilo na ovaj izazov, provedeno je dodatno istraživanje u kojemu su se prikupljale procjene stručnjaka koji rade u sustavu socijalne skrbi (N=68) te studenata psihologije, prava i socijalnog rada (N=151) o težini nasilja pojedinih odgojnih postupaka korištenih u epidemiološkoj studiji projekta BECAN. U radu će se osobita pažnja posvetiti procjenama stručnjaka i studenata kod kojih su procjene težine nasilja kontroverzne te razlikama među ovim dvjema skupinama sudionika. Rezultati istraživanja interpretirani su u kontekstu unapređivanja znanstvenih spoznaja, ali i djelotvornosti društvenog sustava pri prepoznavanju i zaštiti djece od zlostavljanja. Podaci će se također povezati s postojećim modelima roditeljskih odgojnih postupaka te mogućnostima njihovog empirijskog utemeljenja i unapređenja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: mrajter@pravo.hr (mrajter@pravo.hr), 25. Lis. 2011. u 11:51 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4