crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 532245

Zbornik radova

Autori: Petrak, Olivera; Pukljak Iričanin, Zrinka; Rukavina, Melita; Bartolac, Andreja
Naslov: Potrebe studenata Zdravstvenog veleučilišta za psihološkom savjetovanjem
( Analysis of Needs for Psychological Counceling of the Students at University of Applied Health Studies )
Izvornik: Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek : Društvo psihologa Osijek , 2011. 59-59 (ISBN: 978-953-95216-1-3).
Skup: 19. godišnja konferncija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 12.-15.10.2011.
Ključne riječi: analiza potreba; studenti; psihološko savjetovanje
( needs analysis; students; psychological counceling )
Sažetak:
Zdravstveno veleučilište u Zagrebu ima oko 3.500 studenata što ga čini jednim od većih veleučilišta u Hrvatskoj. Potaknuti učestalim zahtjevima studenata za psihološkom pomoći, u travnju 2011. osnovali smo Psihološko savjetovalište za studente u kojem volontira 10 psihologa, djelatnika Zdravstvenog veleučilišta. Kako bi stekli što bolji uvid u potrebe naših studenata, proveli smo ispitivanje na 661 studentu primijenivši anketu koju nam je ljubazno ustupilo Savjetovalište za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Anketom se, osim potreba studenata, ispituje i njihovo zadovoljstvo različitim aspektima života, spremnost da se obrate za pomoć, te korisnost različitih tema u obliku radionica. Prosječna dob ispitanika je 24.6 godina, 82% je ženskog spola, a 18% muškog. 64% su redovni studenti, a 36% izvanredni i studenti specijalističkih studija. Rezultati pokazuju da bi 55% studenata potražilo besplatnu psihološku pomoć u slučaju poteškoća, 30% njih nisu sigurni, a ostali ispitani studenti ne bi potražili pomoć. Postoji značajna spolna razlika po navedenom: značajno više djevojaka bi potražilo pomoć u odnosu na muškarce. Studenti u prosjeku navode 13 poteškoća, pri čemu ih je najčešće 11 navedenih (D). Najčešće navode da imaju poteškoća s nervozom ili napetošću (79% studenata), strahom od neuspjeha na studiju (64%), neracionalnim korištenjem vremena (53%), financijskim problemima (52%), te nesigurnošću po pitanju buduće karijere (49%). Promatrajući razlike po spolu, djevojke navode značajno veći broj poteškoća od muškaraca, te su značajno manje zadovoljne životom sveukupno, od čega u najvećoj mjeri vlastitim izgledom, te vještinama rješavanja problema i ophođenja s drugima. Također, one za sve ponuđene teme radionica procjenjuju da bi im bile korisnije nego što to procjenjuju muškarci. Uspoređujući redovne studente s onima na izvanrednim i specijalističkim studijima (koji su značajno stariji), pokazuje se da redovni studenti imaju značajno više poteškoća, iako su općenito zadovoljniji svojim životom od izvanrednih i specijalističkih studenata. Po godinama studiranja, studenti na prvoj godini su najzadovoljniji svojim životom općenito, dok studenti na drugoj godini značajno više navode poteškoća u odnosu na prvu i treću godinu. Dobiveni rezultati potvrđuju potrebu studenata za Savjetovalištem.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: andrejabartolac@zvu.hr (andrejabartolac@zvu.hr), 26. Lis. 2011. u 13:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4