crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 53268

Disertacija

Autor: Pizent, Alica
Naslov: Toksikokinetičke interakcije olova, kadmija, kalcija, bakra i cinka u ljudi
( Toxicokinetic interactions of lead, cadmium, calcium, copper, and zinc in humans )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 24.11.
Godina: 2000
Stranica: 128
Mentor: Telišman, Spomenka
Ključne riječi: Olovo u krvi; kadmij u krvi; kalcij u serumu; bakar u serumu; cink u serumu; dob; pušenje; konzumiranje alkohola; prehrambeni unos kalcija; hipertenzija u ljudi
( Blood lead; blood cadmium; serum calcium; serum copper; serum zinc; age; smoking; alcohol consumption; dietary calcium intake; human hypertension )
Sažetak:
Utjecaj prehrambenog unosa kalcija i konzumiranja alkohola na koncentracije olova i kadmija u krvi, te na krvni tlak istražen je u 267 seoskih žena, nepušačica, s niskom razinom ekološke izloženosti olovu i kadmiju. Rezultati pokazuju da konzumiranje alkohola i niski unos kalcija mogu značajno povisiti olovo u krvi, koje je značajno povezano s porastom dijastoličkog tlaka neovisno o kadmiju u krvi, dobi, te indeksu tjelesne mase. Kadmij u krvi značajno je korelirao s porastom sistoličkog tlaka neovisno o olovu u krvi, dobi, indeksu tjelesne mase, unosu kalcija, te konzumiranju alkohola. U 392 muškarca (od toga 143 radnika izložena olovu, 93 radnika izložena olovu i cinku, te 156 kontrolnih ispitanika) istražen je međusobni utjecaj svakog od tri biomarkera olova (olovo u krvi, dehidrataza delta-aminolevulinske kiseline te eritrocitni protoporfirin), kadmija u krvi, dobi, navika pušenja i konzumiranja alkohola na koncentracije kalcija, bakra, te cinka u serumu. Rezultati pokazuju da kronična izloženost niskim do umjerenim razinama olova može značajno sniziti cink i kalcij u serumu, te u manjoj mjeri bakar u serumu, dok izloženost kadmiju može doprinjeti sniženju cinka u serumu. Dob i navika pušenja doprinose povišenju bakra u serumu. Takvi rezultati važni su za evaluaciju mehanizama štetnih učinaka olova i/ili kadmija na zdravlje ljudi.
Projekt / tema: 00220304
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4