crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 534442

Zbornik radova

Autori: Velki, Tena
Naslov: Rizični i zaštitni faktori kod pojave nasilja među djecom
( Risk and Protective Factors for Bullying )
Izvornik: Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu - izazov obitelji, školi i zajednici: program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Ručević, Silvija ; Šincek, Daniela (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet, Osijek , 2010. 80-80 (ISBN: 978-953-314-028-5).
Skup: 3. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja: Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu- izazov obitelji, školi i zajednici
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 25-27.11.2010.
Ključne riječi: nasilje među djecom; rizični faktori; zaštitni faktori
( bullying; risk factors; protective factors )
Sažetak:
O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. U posljednjih 10-ak godina istraživanja u ovom području usmjerila su se na brojne rizične i zaštitine faktore za razvoj nasilja među djecom. U ovom radu pobliže ćemo prikazati navedene rizične i zaštitne faktore koji se javljaju kod nasilja među djecom i to koristeći 4 nivoa ekološkog modela: individualni (intrapersonalni), obiteljske i druge bliske veze, škola i zajednica, kultura i mediji. Individualni rizični i zaštitni faktori odnose se na osobine djeteta (biološke, psihološke i genetske), a najčešće su istraživani spol, biološki i bihevioralni faktori, uspjeh u školi i psihološki faktori. Obitelj kao primarni izvor podrške i učenja igra veliku ulogu u razvoju rizičnih i zaštitnih faktora za pojavu nasilja među djecom. Od rizičnih faktora najčešće su istraživani uobičajena roditeljska praksa, pojavnost nasilja u obitelji i stupanj zanemarivanja kod kuće, dok se kao najvažniji zaštitni faktor pokazala kvaliteta roditeljstva. Većina navedenih faktora može se primijeniti i na školsko okruženje. Ti zajednički faktori se odnose na ponašajni model koji odrasla osoba predstavlja djetetu, komunikaciju između odraslog i djeteta, toplinu i neprijateljstvo u odnosu između odraslog i djeteta, nadzor koji odrasli vrše nad djetetom i način na koji odrasli rješavaju konflikte. Svako dijete, osim u obitelji, odrasta i u susjedstvu, zajednici, subkulturi koji utječu na njegovo ponašanje. Također i mediji s kojima se svakodnevno susreće igraju ulogu u razvoju njegova ponašanja. Poznavajući navedene rizične i zaštitne faktore i njihovo djelovanje možemo se usmjeriti na izradu intervencijskih programa koji bi ciljano bili usmjereni na smanjenje rizičnih faktora i poticanje zaštitnih te bi na taj način prevenirali i razvoj nasilja među djecom.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: tvelki@ufos.hr (tvelki@ufos.hr), 7. Stu. 2011. u 13:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4