crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 534603

Zbornik radova

Autori: Velki, Tena; Vrdoljak, Gabrijela; Antunović, Ana
Naslov: Mišljenje roditelja i nastavnika o problemu nasilja među djecom
( Parents and teachers opinion about bullying )
Izvornik: 19. godišnja konferecija hrvatskih psihologa: Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima : program i sažeci priopćenja / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek : Društvo psihologa , 2011. 73-73 (ISBN: 978-953-95216-1-3).
Skup: Godišnja konferecija hrvatskih psihologa : Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima (19 ; 2011)
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 12.-15.10.2011.
Ključne riječi: nasilje među djecom; roditelji; nastavnici
( bullying; parents; teachers )
Sažetak:
O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. U posljednje vrijeme brojna istraživanja su zabilježila porast takvog ponašanja te se usmjeravaju na otkrivanje uzroka i izradu intervencijskih programa. Obitelj igra veliku ulogu u pojavi nasilja među djecom. Ona je primarni izvor podrške i učenja. U obitelji djeca uče pravila ponašanja, komuniciraju o problematičnim ponašanjima, roditelji predstavljaju prve modele ponašanja, a sve naučeno dijete prenosi i u odnose s drugim ljudima. Kako dijete odrasta škola postaje sve značajnija u njegovom odgoju. Većinu vremena dijete provodi u školskom okruženju, a nastavnici preuzimaju dio odgojne uloge koje su do polaska u školu imali roditelji. Zbog vrlo važne uloge roditelja i nastavnika u odgoju djece zanimalo nas je njihovo mišljenje vezano uz problematiku nasilja među djecom. Cilj istraživanja bio je ispitati i usporediti mišljenja roditelja i nastavnika o uzroku nasilja među djecom, mjerama koje bi trebalo poduzeti za sprječavanje takvog ponašanja te osobama i/ili institucijama koje bi trebale provoditi navedene mjere. Ukupno je sudjelovalo 239 roditelja učenika 5. do 8. razreda osnovnih škola, te 123 nastavnika osnovnih škola. Roditelji i nastavnici su odgovarali na nekoliko pitanja otvorenog tipa vezanih uz problematiku nasilja među djecom. Rezultati su pokazali da se roditelji i nastavnici slažu oko najčešćih uzroka pojavi nasilja među djecom. Prema njihovom mišljenju na prvom mjestu je loš odgoj u obitelji te zanemarivanje i zlostavljanje djece, a važnu ulogu još imaju loš utjecaj medija i socijalno-ekonomski problemi društva. Što se tiče mjera koje bi trebalo poduzeti da se smanji nasilno ponašanje među djecom i roditelji i nastavnici se slažu da treba češće razgovarati s djecom te educirati djecu o posljedicama i štetnosti nasilnog ponašanja. Roditelji dodatno ističu da je nasilnu djecu potrebno često kažnjavati, dok nastavnici ističu da je potrebna edukacija u vidu raznih radionica za roditelje. Također se roditelji i nastavnici slažu da bi navedene mjere trebali provoditi svi (obitelj, škola i zajednica) odnosno prvenstveno obitelji pa onda svi ostali. Iako su dosad provedene mnogobrojne intervencije u školama nije se uvijek pitalo roditelje i nastavnike za mišljenje, premda su brojna istraživanja pokazala koliko važnu ulogu imaju u sprječavanju nasilja među djecom. Smatramo da njihovo mišljenje, savjeti i preporuke imaju važnu ulogu u budućim intervencijskim programima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: tvelki@ufos.hr (tvelki@ufos.hr), 7. Stu. 2011. u 19:10 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4