crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 535012

Zbornik radova

Autori: Ajduković, Marina; Rajter, Miroslav; Sušac, Nika; Delale, Eva Anđela
Naslov: Procjena intenziteta nasilnosti roditeljskih ponašanja: metodološki doprinos konceptualizaciji nasilja nad djecom
( Assessment of the intensity of violence of parental actions: a methodological contribution to conceptualising violence against children )
Izvornik: Međunarodni naučno-stručni skup: Savremeni trendovi u psihologiji - Knjiga rezimeaNovi Sad : Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu , 2011. 165-165 (ISBN: 978-86-6065-080-3).
Skup: Savremeni trendovi u psihologiji
Mjesto i datum: Novi Sad, Srbija, 14-16.10.2011.
Ključne riječi: nasilje nad decom; težina nasilja; intenzitet nasilnosti roditeljskih ponašanja
( violence against children; severity of violence; intensity of violence of parental actions )
Sažetak:
U okviru projekta BECAN (www.becan.eu) provedena je epidemiološka studija zlostavljanja i zanemarivanja dece koje se provodi u 9 zemalja jugoistoène Evrope i planira da obuhvati oko 30 000 dece starosti 11, 13 i 16 godina, a u Hrvatskoj je obuhvaćeno 3 600 uèenika 5. i 7. razreda osnovne škole i 2. razreda srednje škole. Uèenici su procenjivali uèestalost doživljavanja pojedinih vaspitnih postupaka od strane èlanova svojih porodica. Pri analizi i prezentaciji ovakvih podataka jednostavnim sumiranjem rezultata na pitanjima koja opisuju pojedina nasilna ponašanja gubi se znaèajna kolièina informacija jer se ne uzima u obzir težina pojedinih nasilnih postupaka. Kako bi se odgovorilo na ovaj izazov, provedeno je dodatno istraživanje s ciljem procene težine nasilja pojedinih vaspitnih postupaka korišæenih u epidemiološkoj studiji u projektu BECAN. Pritom su prikupljene procene struènjaka koji rade u sistemu socijalne skrbi (N=68), studenata psihologije, prava i socijalnog rada (N=151) kao i uèenika (N=139) koji pohaðaju drugi razred srednje škole. Tako je istražena perspektiva nasilja iz tri ugla – onih koji su ukljuèeni u rad sa žrtvama nasilja, buduæih struènjaka i uèenika, kao pripadnika populacije na koju su usmerena istraživanja i koji su iskustveni „eksperti“ vaspitanja u porodici. U radu æe biti prikazani rezultati procena ovih triju skupina, pri èemu æe se naroèita pažnja posvetiti ponašanjima kod kojih su procene težine nasilja kontroverzne meðu uèesnicima, kao i razlikama meðu skupinama uèesnika. Iako je za nauèna istraživanja prikladno da se izražava nivo izloženosti nasilju u porodici kao kontinuirana varijabla (uèestalost doživljenog nasilja, težine nasilja i dr.), ukoliko se želi dobiti uvid u delotvornost društvenog sistema pri prepoznavanju i zaštiti dece od zlostavljanja, potrebno je da se definiše koncept nasilja nad djecom kao multidimenzionalni konstrukt, odnosno kao diferencijalno ponderiranu kombinaciju uèestalosti, težine, trajanja i neposrednih posledica nasilja, što se u dosadašnjim istraživanjima nije provodilo.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: Srpski
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: mrajter@pravo.hr (mrajter@pravo.hr), 8. Stu. 2011. u 14:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4