crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 535846

Zbornik radova

Autori: Jureša, Vesna; Musil, Vera; Majer, Marjeta; Šošić, Zvonko; Perinović, Rikard; Šimunović, Rajka; Todorović, Goran; Kolarić, Vesna; Perić, Mirjana; Juhas, Ileš; Sviben, Damir; Dujmović Darko; Dujmović, Vesna; Batinić Bilić, Sandra; Ljubešić, Darko; Lazarušić Sesar, Anamarija
Naslov: EVALUACIJA STRUČNE PRAKSE U ZAJEDNICI S POSEBNIM OSVRTOM NA RAD STRUDENTA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI
( EVALUATION OF THE COMMUNITY HEALTH COURSE WITH EMPHASIS ON STUDENT’S WORK IN PRIMARY HEALTH CARE )
Izvornik: Zbornik radova X. Kongresa Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora / Mazzi Bruno (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora , 2010. 123-134 (ISBN: 978-953-98668-9-9).
Skup: X. Kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora
Mjesto i datum: Rovinj, Hrvatska, 30.09-02.10.2010.
Ključne riječi: studij medicine; zdravlje u zajednici
( medical students; community health course )
Sažetak:
Uvod: Stručna praksa u zajednici je kolegij koji provodi Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za studente viših godina studija od 1952. godine. Jedan od važnih principa ovog dijela medicinske edukacije, temelji se na pristupu da je područje djelovanja liječnika zajednica i ljudsko okruženje, a ne samo ordinacija i klinika. Cilj: Cilj rada je usporedba studentske evaluacije kolegija stručna praksa u zajednici, neposredno nakon pohađanja na četvrtoj i na šestoj godini studija i to prvenstveno onog dijela koji se odnosi na rad patronažne službe i obiteljske medicine. Ispitanici i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 224 studenata koji su pohađali stručnu praksu u zajednici na četvrtoj godini studija medicine u akademskoj godini 2007/08. i 192 (obuhvat 85, 3%) studenta iste grupe studenata na šestoj godini 2009/10. Studenti su popunili evaluacijski upitnik o aktivnostima tijekom kolegija, ocjenjujući ih ocjenama 1-vrlo loše do 5-izvrsno, uz opisna zapažanja i esej. U ovom radu su prvenstveno obrađeni podaci koji se odnose na rad s patronažnim sestrama i liječnicima obiteljske medicine s područja Požeško – slavonske županije gdje su tada studenti boravili na stručnoj praksi u zajednici. Rezultati: Studenti (n=224) u akademskoj godini 2007/08. bili su vrlo zadovoljni (ocjene 4 i 5) s organizacijom 90 % studenata i sadržajem prakse 89 % studenata. S ocjenama odličan i vrlo dobar ocijenilo je 94 % studenta praktični rad s patronažnom sestrom i 93 % studenata rad u obiteljskoj medicini. U akademskoj godini 2009/10. (n=192) dobiveni rezultati pokazuju da su isti studenti, sada na šestoj godini studija, i dalje vrlo zadovoljni (ocjene 4 i 5) s aktivnostima u kojima su sudjelovali na stručnoj praksi: sadržajem 86 % studenata i organizacijom prakse 82 % studenata, radom u patronažnoj službi i obiteljskoj medicini 92 % studenata. Konzistentnost u visokim ocjenama koje studenti daju radu na stručnoj praksi u zajednici upućuju kako je ovaj kolegij trajno ostao vrijedno i bogato iskustvo tijekom studija. Zadovoljstvo stručnom praksom vrlo je emotivno opisivano i u završnim esejima, a jedno od takvih zapažanja je i ovo :“…rad s patronažnom sestrom u najsiromašnijem području Hrvatske promijenio mi je život. U svega par sati naučio sam da trebam željeti manje, a davati više. Svaki bi liječnik to trebao iskusiti, jer to je stvarni svijet.“ Zaključak: Rezultati evaluacije kolegija pokazuju da studenti prepoznaju iznimnu vrijednost stručne prakse u zajednici u cjelini i doživljavaju je kao jedno od najljepših i najkorisnijih iskustava tijekom studija i nešto posve drugačije u odnosu na rad na klinici. Posebno ističu trud i zalaganje koje u svakodnevnom radu iskazuju patronažne sestre i obiteljski liječnici u pružanju zdravstvene zaštite populaciji u ruralnoj sredini.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 108-1080135-0263, 108-1081871-1900
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: vmusil@snz.hr (vmusil@snz.hr), 9. Stu. 2011. u 16:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4