Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobni toksini (CROSBI ID 44195)

Prilog u knjizi | stručni rad

Delaš, Frane Mikrobni toksini // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.). Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 31-49

Podaci o odgovornosti

Delaš, Frane

hrvatski

Mikrobni toksini

Pored bakterija, kao česti uzročnici kvarenja različitih namirnica biljnog i animalnog podrijetla javljaju se različite plijesni. Njihovi metaboliti, sekundarni produkti metabolizma nazvani mikotoksini, predstavljaju skupinu prirodnih spojeva koji se međusobno razlikuju po kemijskoj strukturi i biološkoj aktivnosti. Oni u organizmu ljudi i životinja mogu imati različite toksične učinke, te stoga mogu izazvati brojne i različite bolesti nazvane mikotoksikoze. Osim bakterijskih i fungalnih toksina, toksične produkte proizvode mnoge vrste fotosintetskih toksikotvornih vodenih organizama koje se nazivaju alge. Ti toksični produkti, nazvani algalni toksini predstavljaju veliku opasnost za ljudski organizam, u koji dospijevaju najčešće preko probavnog sustava, rjeđe preko kože i dišnog sustava.

toksini plijesni, aflatoksini, okratoksini, fumonizini, trihoteceni, zearalenon, patulin, algalni toksini

nije evidentirano

engleski

Microbial toxins

nije evidentirano

mold toxins, aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, trichothecens, zearalenone, patulin, algal toxins

nije evidentirano

Podaci o prilogu

31-49.

objavljeno

Podaci o knjizi

Hengl, Brigita

Osijek: Hrvatska agencija za hranu

2010.

978-953-55680-2-5

Povezanost rada

Biotehnologija