Mikrobni toksini (CROSBI ID 44195)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Delaš, Frane
hrvatski
Mikrobni toksini
Pored bakterija, kao česti uzročnici kvarenja različitih namirnica biljnog i animalnog podrijetla javljaju se različite plijesni. Njihovi metaboliti, sekundarni produkti metabolizma nazvani mikotoksini, predstavljaju skupinu prirodnih spojeva koji se međusobno razlikuju po kemijskoj strukturi i biološkoj aktivnosti. Oni u organizmu ljudi i životinja mogu imati različite toksične učinke, te stoga mogu izazvati brojne i različite bolesti nazvane mikotoksikoze. Osim bakterijskih i fungalnih toksina, toksične produkte proizvode mnoge vrste fotosintetskih toksikotvornih vodenih organizama koje se nazivaju alge. Ti toksični produkti, nazvani algalni toksini predstavljaju veliku opasnost za ljudski organizam, u koji dospijevaju najčešće preko probavnog sustava, rjeđe preko kože i dišnog sustava.
toksini plijesni, aflatoksini, okratoksini, fumonizini, trihoteceni, zearalenon, patulin, algalni toksini
nije evidentirano
engleski
Microbial toxins
nije evidentirano
mold toxins, aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, trichothecens, zearalenone, patulin, algal toxins
nije evidentirano
Podaci o prilogu
31-49.
objavljeno
Podaci o knjizi
Hengl, Brigita
Osijek: Hrvatska agencija za hranu
2010.
978-953-55680-2-5