crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 538194

Disertacija

Autor: Skuhala Karasman, Ivana
Naslov: Predviđanje u srednjevjekovnoj i renesansnoj prirodnoj filozofiji (u djelima H. Dalmatina, F. Grisogona, J. Dubrovčanina)
( Prediction in Medieval and Renaissance Natural Philosophy (in the Works of H. Dalmatin, F. Grisogono, J. Dubrovčanin) )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Hrvatski studiji
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 29.06.
Godina: 2011
Stranica: 193
Mentor: Banić-Pajnić, Erna
Ključne riječi: predviđanje; predznanje; znanje; divinacija; racionalizacija; astrologija; Herman Dalmatin; Federik Grisogono; Juraj Dubrovčnin
( prediction; foreknowledge; knowledge; astrology; rationalization; Herman Dalmatin; Federik Grisogono; Juraj Dubrovčanin )
Sažetak:
U ovom radu sam sustavno istražila, a potom izložila problem predviđanja u srednjevjekovnoj i renesansnoj prirodnoj filozofiji, tako što sam dala i povezala historijsko-problemski pregled teme povezujući ju prije svega s epistemološkim problemom. U tezi koju sam postavila pokazala sam kako se kroz povijest može pratiti proces racionalizacije tumačenja svijeta što se očituje kako u određenju spoznaje, tako i u određenju predviđanja. Budući da je divinacija jedan od najznačajnijih oblika predviđanja za razdoblja kojima se bavim u ovom radu, taj isti proces racionalizacije prikazat ću i u razumijevanju divinacije. Rad je podijeljen u tri tematske cjeline. U prvoj sam se bavila općenito problemom predviđanja. Predviđanje sam prikazala u odnosu s pojmovima predznanja i znanja. Drugi je dio rada posvećen astrologiji kao najznačajnijem obliku divinacije. Astrologiju sam odredila kao divinacijsku vještinu koja tumači događaje na Zemlji na temelju kretanja i međusobnih odnosa nebeskih tijela kojima su pridodana određena značenja. U trećem dijelu rada istražila sam problemom predviđanja na primjeru trojice hrvatskih filozofa: Hermana Dalamtina, Federika Grisogona i Jurja Dubrovčanina. Kod Hermana sam pokazala kako se astrologija ne promatra prvenstveno kao metoda predviđanja, već kako se on astrologijom koristi za tumačenje svoje ontološke slike svijeta. Grisogono je primjer renesansnog mislioca koji u potpunosti prihvaća astrologiju u svim njenim aspektima. Za njega je astrologija disciplina koja ima praktičnu primjenu u liječenju bolesti, ali i disciplina koja čovjeku pruža najuzvišenije znanje koje se stječe prirodnim putem. Kod Jurja Dubrovčanina, sam pak pokazala kako proces racionalizacije, uslijed kojega se astrologija u jednom povijesnom razdoblju nametnula kao najvažniji oblik predviđanja, dovodi do odbacivanja svih praznovjernih elemenata astrologije, odnosno do odbacivanja same astrologije u drugom razdoblju.
Projekt / tema: 191-1911112-1108
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filozofija
Upisao u CROSBI: iskuhala@ifzg.hr (iskuhala@ifzg.hr), 13. Stu. 2011. u 12:38 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4