crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 539954

Zbornik radova

Autori: Jokić-Begić, Nataša; Lauri Korajlija, Anita; Jurin, Tanja; Arambašić, Lidija
Naslov: Aktualna istraživanja Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
( Research in the filed of clinical and health psychology - Department of psychology, Faculty of Humanities and Social sciences, University of Zagreb )
Izvornik: Sažeci priopćenja / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet Zagreb , 2011. 58-58 (ISBN: 978-953-175-391-3).
Skup: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07-09.04.2011.
Ključne riječi: klinička psihologija; istraživanja
( clinical psychology; research )
Sažetak:
Na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju provodi se znanstveni projekt pod nazivom „Anksioznost i depresivnost u cjeloživotnoj perspektivi”. U okviru projekta provedeno je niz istraživanja čiji je zajednički cilj bio ispitati rizične i zaštitne čimbenike za pojavu anksioznosti i depresivnosti u cjeloživotnoj perspektivi. U pokušaju razumijevanja čimbenika koji pridonose pojavi anksioznih i depresivnih tegoba oslonili smo se na dijateza-stres model koji povezuje biološke, psihološke i okolinske faktore, ističući interakciju između dispozicije prema poremećaju i okolinskih stresora u nastanku psihičkih poremećaja. Dosadašnji istraživački napori bili su usmjereni u nekoliko pravaca. Provjerili smo i prilagodili psihodijagnostičke instrumenate za ispitivanje depresivnosti, anksioznosti, anksiozne osjetljivosti i perfekcionizma na uzorcima djece i odraslih. Za potrebe mjerenja i istraživanja stresa konstruirana je posebna tehnika – Silueta ljudskog tijela – čije su metrijske karakteristike te prediktivna valjanost provjeravani na velikim uzorcima svih dobnih skupina. Nadalje, provjeravan je doprinos perfekcionizma i anksiozne osjetljivosti kao zaštitnih i rizičnih čimbenika za pojavu i održavanje anksioznih i depresivnih smetnji. Važno je istaknuti da su istraživanja provedena na različitim uzorcima s obzirom na klinički status, mjesto stanovanja, zanimanje, te da je kombinirana kvantitativna i kvalitativna metodologija. Rezultati pokazuju da su provjeravani konstrukti i odnosi među njima iznimno složeni i da su ovisni o dobi, spolu te situacijskom kontekstu. U budućnosti planiramo provesti eksperimentalna istraživanja biološke ranjivosti za razvoj anksiozne osjetljivosti. Dosadašnji rezultati istraživanja unaprjeđuju spoznaje o patogenezi anksioznih i depresivnih smetnji, te daju smjernice u osmišljavanju učinkovitih preventivnih i kurativnih programa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-1301675-1389
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: alauri@ffzg.hr (alauri@ffzg.hr), 15. Stu. 2011. u 09:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4