crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 540579

Zbornik radova

Autori: Tadin, Ante; Turk, Nenad; Korva, Miša; Margaletić, Josip; Henttonen, Heikki; Vucelja, Marko; Habuš, Josipa; Avšič Županc, Tatjana; Markotić Alemka
Naslov: Hrvatska endemska niša za dvojne infekcije sa Dobrava hantavirusima i leptospirama
( Croatian endemic niche for Dobrava virus and Leptospira spp. dual infections )
Izvornik: Zbornik radova - 77. znanstveno-stručni simpozij "Infekcije u kirurških, neuroloških i imunokompromitiranih bolesnika"
Skup: 77. znanstveno-stručni simpozij "Infekcije u kirurških, neuroloških i imunokompromitiranih bolesnika"
Mjesto i datum: Koprivnica, Hrvatska, 10.-12. lipanj 2010.
Ključne riječi: Hantavirusi; Leptospira spp.; Hrvatska; dvojne infekcije
( Hantaviruses; Leptospira spp.; Croatia; dual infections )
Sažetak:
Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom (HVBS), koju uzrokuju hantavirusi Puumala i Dobrava, i leptospiroza, koju uzrokuju patogene vrste roda Leptospira, važni su problemi javnog zdravstva u Hrvatskoj. Obje bolesti su zoonoze koje prenose glodavci i obično imaju vrlo slične kliničke simptome. Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi rasprostranjenost hantavirusa i leptospira među sitnim glodavcima u šumi Žutici u Hrvatskoj koja bi zbog svojih specifičnih ekoloških uvjeta mogla biti prirodno žarište hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom i leptospiroze. Analizirana su 44 glodavca vrsta Apodemus spp. i Myodes glareolus. Imunofluorescentnim testom utvrđena je prisutnost antitijela na hantaviruse u krvi glodavaca. Iz pluća glodavaca izolirana je ukupna RNA, a zatim je prisutnost RNA hantavirusa Puumala i Dobrava utvrđena lančanom reakcijom polimeraze u stvarnom vremenu. Detekcija leptospira rađena je serološki pomoću mikroskopskog testa aglutinacije te uzgojem leptospira iz tkiva bubrega. Identifikacija sojeva leptospira rađena je serološkim (mikroskopski test aglutinacije) i molekularnim metodama (lančana reakcija polimeraze). Hantavirusi su serološki dokazani u 19 glodavaca. Dobrava virus utvrđen je lančanom reakcijom polimeraze u 20 glodavaca, a Puumala virus u 3 glodavca. Leptospira spp. je serološki dokazana u 28 glodavaca, a izolacija leptospira napravljena je iz 13 glodavaca. Dvojne infekcije s hantavirusima i leptospirama dokazane su u 14 glodavaca koristeći serološke metode detekcije te u 11 glodavaca koristeći lančanu reakciju polimeraze za dokazivanje hantavirusa i izolaciju leptospira. Pokazano je da je šuma Žutica prirodno žarište za dvojne infekcije glodavaca s Dobrava hantavirusima i leptospirama. Utvrđivanje rasprostranjenosti ovih uzročnika zaraznih bolesti testiranjem lokalnih populacija glodavaca vrlo je bitno za predviđanje potencijalnih epidemija u ljudi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 143-1430115-0103, 068-1430115-2119, 053-1430115-2116
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biologija,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Veterinarska medicina
Upisao u CROSBI: apavelic@bfm.hr (apavelic@bfm.hr), 15. Stu. 2011. u 14:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4