Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata (CROSBI ID 367742)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Labrović, Ivna
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Karakterizacija polifenolnog sastava biljnih infuzija, dekokta i macerata
Ljekovite biljke imaju dugu tradiciju korištenja u narodnoj medicini, no do danas brojni pozitivni zdrastveni učinci nisu potvrđeni rezultatima znanstvenih ispitivanja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukune fenole, neflavanoide i flavanoide, udjel flavan-3-ola, tanina i procijanidina te antioksidacijski kapacitet sedam biljnih ekstrakata. Biljni ekstrakti su pripremljeni u obliku macerata, infuzija i dekokta. Udjel ukupnih fenola, neflavanoida i flavanoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i p-DAC-om, a udjel tanina reakcijom s kazeinom. Za polukvantitativno određivanje udjela procijanidina primjenjena je metoda po Bathe-Smith-u. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalom 2, 2“-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS). Način pripreme biljnih ekstrakata značajno utječe na ekstrakciju polifenolnih spojeva. Najveći udjel ukupnih fenola određen je u infuziji lista maline, a najveći udjel flavan-3-ola u dekoktu gloga, najveći udjel tanina pokazuje dekokt lista maline, dok najveći udjel ukupnih procijanidina pokazuje dekokt gloga.
Biljni ekstrakti; Macerat; Infuzija; Dekokti; Antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Characterization of polyphenolic compounds in herbal infusions, decocts and macerates
nije evidentirano
Herbal extracts; Macerate; Infusion; Decoct; Antioxidants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
27.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb