Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija (CROSBI ID 367761)

Ocjenski rad | diplomski rad

Berendika, Marija Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Berendika, Marija

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija

Biljne infuzije su posljednjih godina postale najpopularnije piće upravo zbog svog kemijskog sastava te vezano uz njega brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje. Biljne infuzije imaju dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini, a njihovi brojni pozitivni učinci sve više se potvrđuju rezultatima znanstvenih ispitivanja. U ovom radu ispitan je utjecaj duljine trajanja ekstrakcije vodom (5 i 15 minuta) i kiselinske hidrolize na udjel polifenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet šest biljnih ekstrakata: melisa, majčina dušica, list kupine, cvijet lavande, kopriva i list masline. Udjeli ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, flavan-3-ola i tanina određeni su spektrofotometrijskim metodama, dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA) određen udjel pojedinačnih fenolnih kiselina, flavona i flavonola. Antioksidacijska aktivnost ispitana je primjenom dvije metode: reakcijom s 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazinom kompleksom (FRAP-metoda). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u hidroliziranom ekstraktu lista kupine te u nehidroliziranom petnaestminutnom ekstraktu melise. Hidrolizirani ekstrakti kupine i melise imaju najveći antioksidacijski kapacitet, dok nehidrolizirani ekstrakt lista masline pokazuje najmanji udjel fenolnih spojeva i najmanji antioksidacijski kapacitet. Najveći udjel ružmarinske kiseline, kao najzastupljenijeg fenolnog spoja, određen je u nehidroliziranom ekstraktu melise nakon 15 minuta ekstrakcije. Konzumiranje ispitivanih biljnih infuzija predstavlja značajan doprinos svakodnevnom unosu bioaktivnih sastojaka u organizam.

Antioksidacijski kapacitet; Biljni čaj; Polifenoli; Tanini; HPLC

nije evidentirano

engleski

The effect of extraction time and hydrolysis on polyphenolic composition and antioxidative properties of herbal infusions

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Herbal tea; Polyphenols; Tannins; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

13.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija