crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 541793

Časopis

Autori: Krulić, Bernarda; Vučetić, Višnjica
Naslov: Razvojene faze i zimsko mirovanje jabuke u Hrvatskoj
( Phenological phases and winter dormancy of apple in Croatia )
Izvornik: Hrvatski meteorološki časopis (1330-0083) 46 (2011); 35-43
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: fenološke faze različitih sorti jabuke ; linearni trend ; model Utah ; hladne jedinice ; jedinice prirasta
( phenological phases of different apple varieties ; linear trend ; the Utah model ; chill units ; growing hour degree )
Sažetak:
Da bi se istražio utjecaj klimatskih promjena na rast i razvoj jabuke, analizirani su fenološki podaci s 17 fenoloških postaja diljem Hrvatske u razdoblju 1979–2009. Proučavalo se šest različitih sorti jabuke: tri jesenske starinske sorte (bobovec, kanada i kolačarka), dvije jesenske novije sorte (jonatan i zlatni delišes) te najranija ljetna sorta petrovača kojima se prate osam fenoloških faza. U unutrašnjosti Hrvatske vegetacija jabuke prosječno traje od prve polovice travnja do prve polovice studenoga, u gorskoj Hrvatskoj od kraja travnja do početka studenoga, a u primorskoj od kraja ožujka do kraja studenoga. Analiza linearnog trenda fenofaza jabuke ukazuje da klimatske promjene utječu na sve razvojne faze jabuke, a osobito na ranije listanje i cvjetanje jabuke u proljeće. U gorskoj Hrvatskoj je najizraženiji trend početka listanja i cvjetanja (3–6 dana/10 god). Iako je početak vegetacije svih sorata jabuke pomaknut ranije u proljeće, jesenske starinske sorte završavaju vegetaciju prije pa im se bitno ne mijenja duljina vegetacije. Jesenske novije sorte jabuke više su osjetljive na klimatske varijacije, te je opaženo skraćivanje vegetacijskog razdoblja u unutrašnjosti Hrvatske i produljenje u gorskoj Hrvatskoj. Tendencija produljenja ukazuje na mogućnost sve povoljnijeg uzgoja jabuka u gorskoj Hrvatskoj. Za ispitivanje utjecaja vremenskih uvjeta na početak cvjetanja jabuke, u razmatranje su uzeti i zimski vremenski uvjet u fazi mirovanja jabuke. Primjenjenom modela Utah, iz satnih vrijednosti temperature zraka u hladnom dijelu godine iz razdoblja 2001–2008, određene su prosječne vrijednosti hladnih jedinica (CU) za jabuku u različitim klimatskim zonama Hrvatske. Po prvi puta se je kod nas pomoću modela Utah procjenilo koje je područje povoljno odnosno nepovoljno za uzgoj jabuka.
Projekt / tema: 004-1193086-3035
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Geofizika
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=129445
https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=129445
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Razvojene faze i zimsko mirovanje jabuke u Hrvatskoj
Upisao u CROSBI: vvucetic@dhz.hr (vvucetic@dhz.hr), 16. Stu. 2011. u 13:42 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4