Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata (CROSBI ID 367814)

Ocjenski rad | diplomski rad

Špišić, Ivana Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Špišić, Ivana

Komes, Draženka

hrvatski

Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata

U novije vrijeme poraslo je zanimanje znanstvenika za ponovnim korištenjem ljekovitog bilja u svrhu prevencije bolesti ali i liječenja različitih tegoba zbog visokog udjela polifenola i drugih biološki aktivnih spojeva (flavonoida, askorbinske kiseline i biljnih pigmenata) koji posjeduju visoki antioksidacijski kapacitet. Radi duljeg i boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje više ili manje utječu na smanjenje udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola u vodenim i 75%-tnim etanolnim ekstraktima sedam svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a antioksidacijski kapacitet u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Među vodenim ekstraktima svježih biljaka najveći udio polifenola određen je u ekstraktu borača, a najniži u ekstraktu koprive. 75%-tni etanolni ekstrakti su imali niži udio ukupnih polifenola u odnosu na vodene. Ekstrakti biljaka sušenih mikrovalovima pokazuju najniži udio ukupnih fenola i najmanji antioksidacijski kapacitet.

Antioksidacijski kapacitet; Fenoli; Sušenje; Ljekovito bilje; Biljni ekstrakti; ABTS

nije evidentirano

engleski

The effect of different drying techniques on the antioxidant capacity of herbal extracts

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Phenols; Drying; Medicinal herbs; Herbal extracts; ABTS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

30.03.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija