Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila (CROSBI ID 367834)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Martinac, Mia
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila
Na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, koje je u stalnom porastu, funkcionalni napitci zauzimaju sve veći udio, a među najpoželjnijima su kava, čaj i biljne infuzije. Cilj ovog rada bio je kreirati nove funkcionalne formulacije čajnih mješavina baziranih na bijelom, žutom i zelenom čaju uz dodatak prirodnih sladila. Kreirano je devet čajnih mješavina koje kao izvore sladila sadrže suho voće (jabuka, marelica, šljiva, grožđica i smokva), suho povrće (mrkva i batat) te listiće stevije i korijen sladića. U novokreiranim mješavinama određeni su udjeli ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola, proantocijanidina i pojedinačnih polifenola i metilksantina, a određen je i njihov antioksidacijski kapacitet. U cilju kreiranja funkcionalnog proizvoda poželjne arome, okusa i slatkoće, definirani su i senzorski profili pripremljenih čajeva i čajnih mješavina. Kreirane čajne mješavine predstavljaju bogat izvor bioaktivnih spojeva, poželjnih su senzorskih svojstava, a kao funkcionalni proizvod njihovim konzumiranjem upotpunio bi se dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.
Čaj; Čajne mješavine; Funkcionalni proizvodi; Prirodna sladila
nije evidentirano
engleski
Creation of innovative formulations of tea blends with natural sweeteners
nije evidentirano
Functional food products; Natural sweeteners; Tea; Tea mixtures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
27.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb