Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila (CROSBI ID 367834)

Ocjenski rad | diplomski rad

Martinac, Mia Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Martinac, Mia

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila

Na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, koje je u stalnom porastu, funkcionalni napitci zauzimaju sve veći udio, a među najpoželjnijima su kava, čaj i biljne infuzije. Cilj ovog rada bio je kreirati nove funkcionalne formulacije čajnih mješavina baziranih na bijelom, žutom i zelenom čaju uz dodatak prirodnih sladila. Kreirano je devet čajnih mješavina koje kao izvore sladila sadrže suho voće (jabuka, marelica, šljiva, grožđica i smokva), suho povrće (mrkva i batat) te listiće stevije i korijen sladića. U novokreiranim mješavinama određeni su udjeli ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola, proantocijanidina i pojedinačnih polifenola i metilksantina, a određen je i njihov antioksidacijski kapacitet. U cilju kreiranja funkcionalnog proizvoda poželjne arome, okusa i slatkoće, definirani su i senzorski profili pripremljenih čajeva i čajnih mješavina. Kreirane čajne mješavine predstavljaju bogat izvor bioaktivnih spojeva, poželjnih su senzorskih svojstava, a kao funkcionalni proizvod njihovim konzumiranjem upotpunio bi se dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.

Čaj; Čajne mješavine; Funkcionalni proizvodi; Prirodna sladila

nije evidentirano

engleski

Creation of innovative formulations of tea blends with natural sweeteners

nije evidentirano

Functional food products; Natural sweeteners; Tea; Tea mixtures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

27.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija