Fiziološka reakcija krumpira na vodni stres (CROSBI ID 367840)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ilić-Dreven, Jelena
Horvat, Tea
hrvatski
Fiziološka reakcija krumpira na vodni stres
Krumpir je jedna od najosjetljivijih kultura na nedostatak vode u tlu. Količina vode u tlu predstavlja bitan čimbenik u proizvodnji krumpira za postizanje optimalnih prinosa i kvalitete gomolja krumpira. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj vodnog stresa na fiziološka svojstva krumpira. Dvogodišnje istraživanje je provedeno u plasteniku Agronomskog fakulteta tijekom vegetacijskih sezona 2006. i 2007. Pokus s dva tretmana (vodni stres i optimalni vodni režim) je bio postavljen po slučajno bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Vodni stres izazvan je prekidom navodnjavanja 90 dana nakon sadnje u fazi pune tuberizacije. Prinos gomolja krumpira značajno je smanjen u uvjetima vodnog stresa za prosječno 14% u usporedbi s prinosom u uvjetima optimalnog vodnog režima. U uvjetima vodnog stresa također je ostvaren značajno manji broj gomolja po biljci veličine >50 mm u odnosu na uvjete optimalnog vodnog režima. Indeks sadržaja klorofila u listu krumpira kao i broj gomolja sa smeđim mrljama nisu bili pod utjecajem vodnog stresa.
krumpir; vodni stres; prinos; smeđe mrlje
nije evidentirano
engleski
Physiological reaction of potato on water stress
nije evidentirano
potato; water stress; yield; brown spots
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
20.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb