Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fiziološka reakcija krumpira na vodni stres (CROSBI ID 367840)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ilić-Dreven, Jelena Fiziološka reakcija krumpira na vodni stres / Horvat, Tea (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Ilić-Dreven, Jelena

Horvat, Tea

hrvatski

Fiziološka reakcija krumpira na vodni stres

Krumpir je jedna od najosjetljivijih kultura na nedostatak vode u tlu. Količina vode u tlu predstavlja bitan čimbenik u proizvodnji krumpira za postizanje optimalnih prinosa i kvalitete gomolja krumpira. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj vodnog stresa na fiziološka svojstva krumpira. Dvogodišnje istraživanje je provedeno u plasteniku Agronomskog fakulteta tijekom vegetacijskih sezona 2006. i 2007. Pokus s dva tretmana (vodni stres i optimalni vodni režim) je bio postavljen po slučajno bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Vodni stres izazvan je prekidom navodnjavanja 90 dana nakon sadnje u fazi pune tuberizacije. Prinos gomolja krumpira značajno je smanjen u uvjetima vodnog stresa za prosječno 14% u usporedbi s prinosom u uvjetima optimalnog vodnog režima. U uvjetima vodnog stresa također je ostvaren značajno manji broj gomolja po biljci veličine >50 mm u odnosu na uvjete optimalnog vodnog režima. Indeks sadržaja klorofila u listu krumpira kao i broj gomolja sa smeđim mrljama nisu bili pod utjecajem vodnog stresa.

krumpir; vodni stres; prinos; smeđe mrlje

nije evidentirano

engleski

Physiological reaction of potato on water stress

nije evidentirano

potato; water stress; yield; brown spots

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

20.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)