Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba udjela polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima čokolada (CROSBI ID 367847)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gačina, Tea Usporedba udjela polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima čokolada / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Gačina, Tea

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Usporedba udjela polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima čokolada

Posljednjih je godina posebno zanimanje znanstvenika usmjereno prema prirodnim antioksidansima i njihovoj ulozi u zaštiti ljudskog zdravlja. Čokolada je prema brojnim istraživanjima bogata biološki aktivnim spojevima, posebno polifenolima i metilksantinima. Cilj rada bio je odrediti udio polifenola i metilksantina u različitim kakaovim proizvodima te usporediti učinkovitost otapala (voda i 70 %-tni metanol) u svrhu ekstrakcije ispitivanih bioaktivnih sastojaka. Udjel ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, ukupnih flavan-3-ola i ukupnih proantocijanidina određeni su spektrofotometrijskim metodama, dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određen udjel pojedinaènih polifenola i metilksantina. Spektrofotometrijskom metodom određena je i ukupna suha bezmasna tvar kakaovih dijelova ispitivanih kakaovim proizvodima. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom dvije metode: reakcijom s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda) i 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikalom (ABTS metoda). Najveći udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan 3-ola i proantocijanidina određen je u kakaovoj masi, dok se u ostalim kakaovim proizvodima udjeli fenolnih spojeva smanjuju proporcionalno udjelu kakaovih dijelova. Veći udjel ukupnih fenola i ukupnih flavonoida određen je u metanolnim ekstraktima. Vodeni ekstrakti bogatiji su flavan-3-olima i proantocijanidinima. Veći antioksidacijski kapacitet karakterizira metanolne ekstrakte.

Antioksidansi; Čokolada; Kakaovi proizvodi; Metilksantini; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

Comparison of the content of polyphenols and methylxanthines in water and methanol extracts of chocolates

nije evidentirano

Antioxidants; Chocolate; Cocoa products; Methylxanthines; Polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

29.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija