Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa (CROSBI ID 367858)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Polović, Ivana Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Polović, Ivana

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa

Čokolada je visokovrijedna namirnica koja osim osnovnih hranjivih sastojaka sadrži i niz bioaktivnih komponenata za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja je odrediti udio ukupnih polifenola, kao najvažnijih antioksidansa čokolade, kao i antioksidacijski kapacitet čokolada. U tu svrhu korištene su tri vrste čokolade različitog udjela suhe tvari kakaovih dijelova (30%, 38%, 72%) i kakaova masa. Najveći udio ukupnih polifenola i najviše vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta određeni su u kakaovoj masi i čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova (72%), dok je čokolada s najmanjim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova karakterizirana najnižim vrijednostima ispitivanih parametara.

Antioksidansi; Čokolada; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

Effect of the composition of chocolate on the content of antioxidans

nije evidentirano

Antioxidants; Chocolate; Polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

07.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija