Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića (CROSBI ID 367914)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Peroš, Ana Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Peroš, Ana

Mrvčić, Jasna

hrvatski

Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića

Kvasci iz roda Saccharomyces prihvatljivi za tehnološku proizvodnju alkohola, koji se uobičajeno koriste za proizvodnju etanola te destilata za proizvodnju jakih alkoholnih pića, ne mogu koristiti škrob direktno kao izvor ugljika. Stoga, ukoliko se alkohol ili alkoholni destilati proizvode iz žitnih sirovina potrebno je prije procesa alkoholne fermentacije provesti proces obrade tj. hidrolize škroba do fermentabilnih šećera. Proces obrade škroba ovisi o korištenoj sirovini i proizvodu koji se želi dobiti, a proces dobivanja alkohola i alkoholnih pića iz škrobnih sirovina uobičajeno se može podijeliti u nekoliko faza: usitnjavanje sirovine, hidroliza škroba do glukoze, fermentacija, destilacija te dorada i zrenje. U ovom radu opisan je proces pripreme škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića te je kao primjer u eksperimentalnom dijelu rada provedeno ošećerenje kukuruzne krupice do glukoze primjenom komercijalnih amilolitičkih enzima.

škrob; α; β-amilaza; konverzija škroba; analitičke metode

nije evidentirano

engleski

Preparation of starch raw materials for production of spirits

nije evidentirano

starch; α and β-amylase; starch conversion; analytical methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

16.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija