Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 367935)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ilić, Ivana Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Ilić, Ivana

Mrvčić, Jasna

hrvatski

Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj

Šljivovica je piće porijeklom sa balkanskih predjela. Spada u voćne rakije, koje po pravilniku za jaka alkoholna pića sadržavaju od 25-55% vol. alkohola. Proizvodi se od zrelih i zdravih plodova šljive koji se podvrgavaju tehnološkom postupku koji obuhvaća berbu, muljanje i usitnjavanje, fermentaciju, destilaciju i dozrijevanje. Najvažniji dio procesa proizvodnje je destilacija koja se odvija u tri frakcije od kojih je srednja frakcija najbitnija. Radi dobivanja jače i kvalitetnije šljivovice, destilat srednje frakcije se ponovno destilira. Pri proizvodnji treba paziti da ne dođe do stvaranja nepoželjnih sastojaka koji bi mogli narušiti kvalitetu šljivovice (metanol, cijanovodična kiselina, etanol, etil karbamat). Gotov proizvod je bezbojan ili zlatnožute boje ako je dozrijevao u hrastovim bačvama, koje mu daju specifičnu aromu i ima intenzivan miris po plodu šljive. Najbolje sorte šljive za proizvodnju šljivovice su Bistrica, Čačanske vrste i Stanley. Najviše stabala u Republici Hrvatskoj ima u Slavoniji gdje se tradicionalno „tajne“ proizvodnje šljivovice, ali i kotlovi za pečenje, prenose iz koljena na koljeno.

šljiva; rakija; šljivovica; destilacija; vrenje

nije evidentirano

engleski

Production of „Šljivovica“ brandy in Croatia

nije evidentirano

„šljivovica“; Brandy; plum; Distillation; Fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

29.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija