Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 367935)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ilić, Ivana
Mrvčić, Jasna
hrvatski
Proizvodnja šljivovice u Republici Hrvatskoj
Šljivovica je piće porijeklom sa balkanskih predjela. Spada u voćne rakije, koje po pravilniku za jaka alkoholna pića sadržavaju od 25-55% vol. alkohola. Proizvodi se od zrelih i zdravih plodova šljive koji se podvrgavaju tehnološkom postupku koji obuhvaća berbu, muljanje i usitnjavanje, fermentaciju, destilaciju i dozrijevanje. Najvažniji dio procesa proizvodnje je destilacija koja se odvija u tri frakcije od kojih je srednja frakcija najbitnija. Radi dobivanja jače i kvalitetnije šljivovice, destilat srednje frakcije se ponovno destilira. Pri proizvodnji treba paziti da ne dođe do stvaranja nepoželjnih sastojaka koji bi mogli narušiti kvalitetu šljivovice (metanol, cijanovodična kiselina, etanol, etil karbamat). Gotov proizvod je bezbojan ili zlatnožute boje ako je dozrijevao u hrastovim bačvama, koje mu daju specifičnu aromu i ima intenzivan miris po plodu šljive. Najbolje sorte šljive za proizvodnju šljivovice su Bistrica, Čačanske vrste i Stanley. Najviše stabala u Republici Hrvatskoj ima u Slavoniji gdje se tradicionalno „tajne“ proizvodnje šljivovice, ali i kotlovi za pečenje, prenose iz koljena na koljeno.
šljiva; rakija; šljivovica; destilacija; vrenje
nije evidentirano
engleski
Production of „Šljivovica“ brandy in Croatia
nije evidentirano
„šljivovica“; Brandy; plum; Distillation; Fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb