Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi (CROSBI ID 367941)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Raspović, Ivana Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Raspović, Ivana

Mrvčić, Jasna

hrvatski

Metabolička aktivnost različitih vrsta bakterija mliječne kiseline tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi

U radu je ispitana metabolička aktivnost bakterija Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus sanfranciscensis, Pediococcus pentosaceus i Lactococcus lactis, tijekom rasta u modificiranoj MRS podlozi u cilju odabira bakterijskih vrsta kao potencijalnih starter kultura za pekarstvo. Rezultati su pokazali da fakultativno homofermentativne bakterije L. plantarum i P. pentosaceus proizvode najveću količinu mliječne kiseline, dok je bakterija L. lactis proizvela najveću količinu mravlje kiseline. Sposobnost sinteze EPS pokazala je samo bakterija Leuc. mesenteroides, dok bakterije L. mesenteroides, L. brevis, L. plantarum i L. sanfranciscensis imaju proteolitičku aktivnost i mogu rasti na podlozi s glutenom kao jedinim izvorom dušika. Ispitivane bakterijske vrste imaju slabu antifungalnu aktivnost prema A. niger. Međutim, sve ispitivane vrste, osim L. lactis, imaju dobru antifungalnu aktivnost prema Pencillium sp.

kulture; bakterije mliječne kiseline; antimikrobna aktivnost; kiselo tijesto

nije evidentirano

engleski

Metabolic activity of various types lactic acid bacteria during growth in modified MRS medium

nije evidentirano

starter cultures; lactic acid bacteria; antimicrobial activity; sourdough

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

22.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija