Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008 (CROSBI ID 579409)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pucarin-Cvetković, Jasna ; Kaić-Rak, Antoinette ; Ivičević Uhernik, Ana ; Mustajbegović Jadranka: Antonić Degač Katica Frequency of fruit and vegetable consumption in the Republic of Croatia – 2008 Croatian health survey / Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008 // Zbornik sažetaka 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije / Haberle, Vjera ; Polak, Lea (ur.). Zagreb, 2011. str. 151-152

Podaci o odgovornosti

Pucarin-Cvetković, Jasna ; Kaić-Rak, Antoinette ; Ivičević Uhernik, Ana ; Mustajbegović Jadranka: Antonić Degač Katica

hrvatski

Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008

Svrha rada: Ispitati učestalost potrošnje voća i povrća odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Opis metode i materijala: U okviru Hrvatske zdravstvene ankete (HZA) koja je provedena 2008. godine s ciljem utvrđivanja zdravstvenog statusa odraslog stanovništava u Hrvatskoj upitnikom o učestalosti potrošnje namirnica ispitana učestalost potrošnje voća i povrća. Ispitivanjem su obuhvaćena 3276 ispitanika (1029 muškaraca i 2247 žena) starijih od 18 godina. Učestalost potrošnje voća i povrća definirana je kao svakodnevna, vrlo česta, do dva puta tjedno, povremeno i nikada ne konzumira, a evidentiran je i broj uzimanja porcija na dan. Rezultati: Analizirajući učestalost potrošnje voća prema spolu utvrđeno je da samo trećina muškaraca (32, 3% ; 95% CI:29, 3-35, 0) svakodnevno konzumira voće, njih 25, 7% (95% CI: 23, 8-28, 3) vrlo često, a povremeno 38, 6% (95% CI: 35, 6-41, 6). U 37, 6% (95% CI: 35, 6- 39, 6) žena utvrđena je svakodnevna konzumacija, dok 23, 6 (95% CI: 21, 8-25, 3) ispitanica vrlo često i povremeno njih 36, 8% (95% CI: 34, 8-38, 8). Ispitivanjem učestalosti potrošnje povrća, samo polovica i muškaraca - 51, 7% (95% CI: 48, 6-54, 7) i žena - 54, 6% (95% CI: 52, 5-56, 7) svakodnevno jede svježe salate. Mahunarke, lisnato i korjenasto povrće najveći broj ispitanika i ispitanica konzumira do dva puta tjedno. Preporučenih 5 i više porcija voća i povrća u svakodnevnoj prehrani ima samo 21, 2% (95% CI:18, 7-23, 6) muškaraca i 22, 3% (95% CI: 20, 6-24, 0) žena. Zaključak: Ispitivanje učestalosti potrošnje voća i povrća u odrasloj populaciji ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije stanovništva o utjecaju prehrane na zdravlje i principima pravilne prehrane koji uključuju i preporuku svakodnevne konzumacije voća i povrća u minimalnoj količini od 400 grama na dan (5 i više porcija), te promovirati prednosti mediteranske prehrane kao prototipa pravilne prehrane.

prehrambene navike; voće i povrće

nije evidentirano

engleski

Frequency of fruit and vegetable consumption in the Republic of Croatia – 2008 Croatian health survey

Svrha rada: Ispitati učestalost potrošnje voća i povrća odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Opis metode i materijala: U okviru Hrvatske zdravstvene ankete (HZA) koja je provedena 2008. godine s ciljem utvrđivanja zdravstvenog statusa odraslog stanovništava u Hrvatskoj upitnikom o učestalosti potrošnje namirnica ispitana učestalost potrošnje voća i povrća. Ispitivanjem su obuhvaćena 3276 ispitanika (1029 muškaraca i 2247 žena) starijih od 18 godina. Učestalost potrošnje voća i povrća definirana je kao svakodnevna, vrlo česta, do dva puta tjedno, povremeno i nikada ne konzumira, a evidentiran je i broj uzimanja porcija na dan. Rezultati: Analizirajući učestalost potrošnje voća prema spolu utvrđeno je da samo trećina muškaraca (32, 3% ; 95% CI:29, 3-35, 0) svakodnevno konzumira voće, njih 25, 7% (95% CI: 23, 8-28, 3) vrlo često, a povremeno 38, 6% (95% CI: 35, 6-41, 6). U 37, 6% (95% CI: 35, 6- 39, 6) žena utvrđena je svakodnevna konzumacija, dok 23, 6 (95% CI: 21, 8-25, 3) ispitanica vrlo često i povremeno njih 36, 8% (95% CI: 34, 8-38, 8). Ispitivanjem učestalosti potrošnje povrća, samo polovica i muškaraca - 51, 7% (95% CI: 48, 6-54, 7) i žena - 54, 6% (95% CI: 52, 5-56, 7) svakodnevno jede svježe salate. Mahunarke, lisnato i korjenasto povrće najveći broj ispitanika i ispitanica konzumira do dva puta tjedno. Preporučenih 5 i više porcija voća i povrća u svakodnevnoj prehrani ima samo 21, 2% (95% CI:18, 7-23, 6) muškaraca i 22, 3% (95% CI: 20, 6-24, 0) žena. Zaključak: Ispitivanje učestalosti potrošnje voća i povrća u odrasloj populaciji ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije stanovništva o utjecaju prehrane na zdravlje i principima pravilne prehrane koji uključuju i preporuku svakodnevne konzumacije voća i povrća u minimalnoj količini od 400 grama na dan (5 i više porcija), te promovirati prednosti mediteranske prehrane kao prototipa pravilne prehrane.

dietary habits; vegetables and fruits

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

151-152.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Haberle, Vjera ; Polak, Lea

Zagreb:

978-953-7031-39-8

Podaci o skupu

1.hrvatski kongres zdravstvene ekologije

poster

13.04.2011-15.04.2011

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita