Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008 (CROSBI ID 579409)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pucarin-Cvetković, Jasna ; Kaić-Rak, Antoinette ; Ivičević Uhernik, Ana ; Mustajbegović Jadranka: Antonić Degač Katica
hrvatski
Učestalost konzumiranja voća i povrća u Republici Hrvatskoj - Hrvatska zdravstvena anketa 2008
Svrha rada: Ispitati učestalost potrošnje voća i povrća odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Opis metode i materijala: U okviru Hrvatske zdravstvene ankete (HZA) koja je provedena 2008. godine s ciljem utvrđivanja zdravstvenog statusa odraslog stanovništava u Hrvatskoj upitnikom o učestalosti potrošnje namirnica ispitana učestalost potrošnje voća i povrća. Ispitivanjem su obuhvaćena 3276 ispitanika (1029 muškaraca i 2247 žena) starijih od 18 godina. Učestalost potrošnje voća i povrća definirana je kao svakodnevna, vrlo česta, do dva puta tjedno, povremeno i nikada ne konzumira, a evidentiran je i broj uzimanja porcija na dan. Rezultati: Analizirajući učestalost potrošnje voća prema spolu utvrđeno je da samo trećina muškaraca (32, 3% ; 95% CI:29, 3-35, 0) svakodnevno konzumira voće, njih 25, 7% (95% CI: 23, 8-28, 3) vrlo često, a povremeno 38, 6% (95% CI: 35, 6-41, 6). U 37, 6% (95% CI: 35, 6- 39, 6) žena utvrđena je svakodnevna konzumacija, dok 23, 6 (95% CI: 21, 8-25, 3) ispitanica vrlo često i povremeno njih 36, 8% (95% CI: 34, 8-38, 8). Ispitivanjem učestalosti potrošnje povrća, samo polovica i muškaraca - 51, 7% (95% CI: 48, 6-54, 7) i žena - 54, 6% (95% CI: 52, 5-56, 7) svakodnevno jede svježe salate. Mahunarke, lisnato i korjenasto povrće najveći broj ispitanika i ispitanica konzumira do dva puta tjedno. Preporučenih 5 i više porcija voća i povrća u svakodnevnoj prehrani ima samo 21, 2% (95% CI:18, 7-23, 6) muškaraca i 22, 3% (95% CI: 20, 6-24, 0) žena. Zaključak: Ispitivanje učestalosti potrošnje voća i povrća u odrasloj populaciji ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije stanovništva o utjecaju prehrane na zdravlje i principima pravilne prehrane koji uključuju i preporuku svakodnevne konzumacije voća i povrća u minimalnoj količini od 400 grama na dan (5 i više porcija), te promovirati prednosti mediteranske prehrane kao prototipa pravilne prehrane.
prehrambene navike; voće i povrće
nije evidentirano
engleski
Frequency of fruit and vegetable consumption in the Republic of Croatia – 2008 Croatian health survey
Svrha rada: Ispitati učestalost potrošnje voća i povrća odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Opis metode i materijala: U okviru Hrvatske zdravstvene ankete (HZA) koja je provedena 2008. godine s ciljem utvrđivanja zdravstvenog statusa odraslog stanovništava u Hrvatskoj upitnikom o učestalosti potrošnje namirnica ispitana učestalost potrošnje voća i povrća. Ispitivanjem su obuhvaćena 3276 ispitanika (1029 muškaraca i 2247 žena) starijih od 18 godina. Učestalost potrošnje voća i povrća definirana je kao svakodnevna, vrlo česta, do dva puta tjedno, povremeno i nikada ne konzumira, a evidentiran je i broj uzimanja porcija na dan. Rezultati: Analizirajući učestalost potrošnje voća prema spolu utvrđeno je da samo trećina muškaraca (32, 3% ; 95% CI:29, 3-35, 0) svakodnevno konzumira voće, njih 25, 7% (95% CI: 23, 8-28, 3) vrlo često, a povremeno 38, 6% (95% CI: 35, 6-41, 6). U 37, 6% (95% CI: 35, 6- 39, 6) žena utvrđena je svakodnevna konzumacija, dok 23, 6 (95% CI: 21, 8-25, 3) ispitanica vrlo često i povremeno njih 36, 8% (95% CI: 34, 8-38, 8). Ispitivanjem učestalosti potrošnje povrća, samo polovica i muškaraca - 51, 7% (95% CI: 48, 6-54, 7) i žena - 54, 6% (95% CI: 52, 5-56, 7) svakodnevno jede svježe salate. Mahunarke, lisnato i korjenasto povrće najveći broj ispitanika i ispitanica konzumira do dva puta tjedno. Preporučenih 5 i više porcija voća i povrća u svakodnevnoj prehrani ima samo 21, 2% (95% CI:18, 7-23, 6) muškaraca i 22, 3% (95% CI: 20, 6-24, 0) žena. Zaključak: Ispitivanje učestalosti potrošnje voća i povrća u odrasloj populaciji ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije stanovništva o utjecaju prehrane na zdravlje i principima pravilne prehrane koji uključuju i preporuku svakodnevne konzumacije voća i povrća u minimalnoj količini od 400 grama na dan (5 i više porcija), te promovirati prednosti mediteranske prehrane kao prototipa pravilne prehrane.
dietary habits; vegetables and fruits
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
151-152.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Haberle, Vjera ; Polak, Lea
Zagreb:
978-953-7031-39-8
Podaci o skupu
1.hrvatski kongres zdravstvene ekologije
poster
13.04.2011-15.04.2011
Zagreb, Hrvatska