crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 542943

Zbornik radova

Autori: Löw, Ajana; Ajduković, Dean; Sušac, Nika
Naslov: Predviđanje učestalosti počinjenog i doživljenog nasilja u mladenačkim vezama
( Predictors of adolescent dating violence prevalence )
Izvornik: III. Znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja „Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici“: Program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Ručević, Silvija, Šincek, Danijela (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera , 2010. 32-33.
Skup: Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 25.-27. 11 2010.
Ključne riječi: učestalost počinjenog nasilja; učestalost doživljenog nasilja; adolescenti; uvjerenja o kvalitetnoj vezi; osobna prava u vezi
( violence perpetration prevalence; violence victimization prevalence; adolescents; beliefs about quality relationships; awareness of own rights in a relationship )
Sažetak:
Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati doprinos nekih sociodemografskih varijabli, uvjerenja o kvalitetnoj vezi i stava o osobnim pravima u vezi u objašnjenju učestalosti počinjenog i doživljenog nasilja kod mladića i djevojaka adolescentne dobi. Istraživanje je provedeno u svibnju 2010. godine na učenicima trećih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj (N=623), u sklopu projekta Društva za psihološku pomoć i Agencije za Odgoj i obrazovanje. Za tu svrhu konstruirana je skala uvjerenja o kvalitetnoj vezi (α=.78), skala stavova o osobnim pravima u vezi (α=.81) te dvije liste kojima se ispituje iskustvo nasilja u vezi – lista počinjenih nasilnih ponašanja (α=.82) i lista doživljenih nasilnih ponašanja (α=.90). Prikupljeni podaci analizirani su odvojeno za mladiće i djevojke. Uvjerenja o kvalitetnoj vezi i stav o osobnim pravima u vezi pokazali su se značajnim prediktorima učestalosti kako počinjenog, tako i doživljenog nasilja za mladiće, no ne i za djevojke. Mladići koji iskazuju veće slaganje s pogrešnim uvjerenjima o tome što je kvalitetna veza češće čine i doživljavaju nasilje, kao i oni koji u većoj mjeri naglašavaju važnost osobnih prava u vezi. Učestalost počinjenog i doživljenog nasilja kod djevojaka određena je njihovim školskim uspjehom, pri čemu djevojke slabijeg školskog uspjeha češće čine i doživljavaju nasilje. Kod doživljenog nasilja taj odnos posredovan je vrstom škole koju djevojke pohađaju (strukovna škola/gimnazija). Kod mladića sociodemografske varijable ne doprinose značajno objašnjenju varijance niti jednog od kriterija. Ovim prediktivnim modelom objašnjeno je ukupno 15.8% varijance počinjenog nasilja kod mladića i 3.9% varijance počinjenog nasilja kod djevojaka te 9.7% varijance doživljenog nasilja kod mladića i 6.6% varijance doživljenog nasilja kod djevojaka. Kada se u prediktivni model za počinjeno nasilje uvede i varijabla doživljenog nasilja, ukupni postotak objašnjene varijance kod oba spola znatno se povećava (52.7% kod mladića i 26.7% kod djevojaka). Raspravljene su moguće interpretacije dobivenih nalaza.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: alow@ffzg.hr (alow@ffzg.hr), 17. Stu. 2011. u 11:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4