Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije (CROSBI ID 367975)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kostanjski, Valentina Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kostanjski, Valentina

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije

U ovom radu je ispitan utjecaj različitih otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni, 75%-tni i 100%-tni etanol) na udio polifenola i alkaloida u ekstraktima žutog čaja (rinfuzni oblik, filter vrećica i kuglica) pripremljenim tijekom tri ponovljene ekstrakcije, te tijekom jednodnevnog stajanja pripremljenih ekstrakata (1, 2, 4, 6, 24 sata) na sobnoj temperaturi. Također je uspoređena klasična ekstrakcija s vodom i 75%-tnim etanolom s ekstrakcijom istim otapalima u kombinaciji s ultrazvučnom kupelji. Kao najučinkovitije otapalo za ekstrakciju epigalokatehingalata (EGCG), kao najznačajnijeg katehina čaja, pokazao se 50%- tni etanol, neovisno o obliku čaja. Za ekstrakciju kafeina, kao najznačajnijeg alkaloida čaja, u rinfuznom obliku kao najučinkovitije otapalo pokazao se 25 %-tni etanol, dok kod kuglice i filter vrećice je to 50%-tni etanol. Kao najneučinkovitije otapalo za ekstrakciju istraživanih spojeva pokazao se 100%-tni etanol. Primjena ultrazvučne kupelji nije utjecala na povećanu ekstrakciju polifenola i alkaloida.

Alkaloidi; Ekstrakcije; HPLC; Polifenoli; Žuti čaj

nije evidentirano

engleski

Modification of bioactive compounds in yellow tea depending on extraction condition

nije evidentirano

Alkaloids; Extractions; HPLC; Polyphenols; Yellow tea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

09.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija