Croatian scientific bibliography (CROSBI)



Bibliographic record number: 543188

Disertation

Author: Vuković, Ana
Title: Utjecaj dodatka ekstrakta stolisnika na bioaktivni potencijal čokolade
( Effects of extracts of yarrow on the biactive potential of chocolate )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 13.04.
Year: 2011
Page: 71
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Čokolada; Polifenoli
( Antioxidant capacity; Chocolate; Polyphenols )
Abstract:
Posljednjih godina povećana je potražnja za čokoladama obogaćenima začinima, ljekovitim biljem, eteričnim uljima, probioticima i drugim sastojcima, koji doprinose njihovom nutritivnom sastavu i antioksidacijskom kapacitetu. Cilj ovog rada bio je odrediti udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i procijanidina te antioksidacijski kapacitet tri vrste čokolada različitog udjela kakaovih dijelova obogaćenih ekstraktom stolisnika. Udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i s p-dimetilamino-cinamaldehidom (p-DAC), a udjel ukupnih procijanidina s amonij-ţeljezo(III)-sulfat-dodekahidratom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP), te radikalom 2, 2′-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)(ABTS). Najveći udjel određen je u tamnoj ĉokoladi s dodatkom 1% liofiliziranog ekstrakta stolisnika, a najniži u mliječnoj ĉokoladi bez dodatka. Najveći udjeli flavonoida i flavan-3-ola određeni su u tamnoj čokoladi s dodatkom 3% liofiliziranog ekstrakta stolisnika, dok su najniži udjeli istih određeni u mliječnoj ĉokoladi s dodatkom 1% liofiliziranog ekstrakta stolisnika. Dodatak ekstrakta stolisnika doprinosi povećanom antioksidacijskom kapacitetu čokolade. Najuĉinkovitiji je liofilizirani ekstrakt stolisnika, dodan u 3% - tnom udjelu u svaku vrstu ĉokolade.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 13:07 sati