Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada (CROSBI ID 368080)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mučan, Nikolina Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Mučan, Nikolina

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada

Čokolada predstavlja bogat izvor prirodnih antioksidansa polifenola, no, u skladu s tendencijama na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, čokolada se obogaćuje različitim funkcionalnim sastojcima. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj dodatka probiotika na polifenolni sastav čokolade. Istraživanje je provedeno na tri vrste čokolade različitih udjela kakaovih dijelova (30%, 40%, 70%). U karakterizaciji polifenolnog sastava (udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, udio flavan-3-ola i proantocijanidina) primijenjene su spektrofotometrijske metode. Najveći udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina određen je u čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova. Utjecaj dodatka probiotičkog soja nije značajno utjecao na polifenolni sastav čokolada.

Čokolada; Polifenoli; Probiotici

nije evidentirano

engleski

Effect off the addition of probiotics on the polyphenolic composition of chocolate

nije evidentirano

Chocolate; Phenols; Probiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

15.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija