crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 544436

Zbornik radova

Autori: Pokrajac-Bulian, Alessandra; Tkalčić, Mladenka; Živčić-Bećirević, Ivanka; Smojver-Ažić, Sanja; Martinac-Dorčić, Tamara; Juretić, Jasminka; Kukić, Miljana; Jakovčić, Ines; Pletikosić, Sanda
Naslov: Aktualna istraživanja Katedre za biološku psihologiju, psihologiju ličnosti i kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
( Current research of chair for biological psychology, personality psychology and clinical psychology of Faculty of Humanities and Social Science in Rijeka )
Izvornik: 20.Dani Ramira i Zorana Bujasa - sažeci priopćenja / Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, Tena (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb , 2011. 56-56 (ISBN: 978-953-175-391-3).
Skup: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 07.- 09.04.2011.
Ključne riječi: projekti; biološka psihologija; psihologija ličnosti; klinička psihologija
( projects; biological psychology; personality psychology; clinical psychology )
Sažetak:
Prikazat će se osnovni rezultati tri projekta koja se provode na Katedri i smjernice za buduća istraživanja. Projektom "Psihosomatski aspekti kroničnih funkcionalnih i upalnih bolesti crijeva" ispituju se relevantni mehanizmi kojima biološki i psihosocijalni čimbenici djeluju na razvoj i tijek kroničnih funkcionalnih i upalnih gastrointestinalnih bolesti. Dosadašnji nalazi pokazuju povezanost nekih bioloških markera, indeksa aktivnosti bolesti i kvalitete života vezane uz zdravlje kod pacijenata oboljelih od ovih bolesti. Neuroticizam se ističe kao bitan čimbenik ranjivosti, a buduća istraživanja će se usmjeriti ka utvrđivanju prediktivne vrijednosti bioloških i psihosocijalnih odrednica sindroma iritabilnog crijeva za objašnjenje kvalitete života oboljelih. Cilj je projekta "Psihosocijalni aspekti pretilosti" ispitati mehanizme koji su u podlozi promjene ponašanja i životnoga stila pretilih. Opće psihološko funkcioniranje, navike hranjenja i slika tijela doprinose spremnosti na promjenu ponašanja vezanog uz hranjenje u pretilih pojedinaca. Pretile osobe postižu visoke rezultate na mjerama nezadovoljstva tijelom, anksioznosti, depresivnosti i ekspresije ljutnje, kao i na mjerama kompulzivnog prejedanja. Planira se usporedba učinaka različitih kirurških i savjetodavnih tretmana na gubitak težine pretilih, obrasce hranjenja i psihosocijalno funkcioniranje. U okviru projekta "Rizični i zaštitni čimbenici psihičkog zdravlja i akademske prilagodbe studenata" želi se provjeriti kako stresno iskustvo početka studija, kao i osobne karakteristike pojedinca djeluju na prilagodbu studenata, njihovo psihičko zdravlje i opću dobrobit. Utvrđeno je da 14% brucoša ima klinički značajne simptome anksioznosti, a 6% značajne simptome depresivnosti. Studenti na drugoj godini značajno su anksiozniji nego na početku studija, te imaju i više psihosomatskih simptoma. Daljnja se istraživanja usmjeravaju ka utvrđivanju značaja psihosocijalnih varijabli u emocionalnoj prilagodbi studenata.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2655, 009-0092660-2656
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: mkukic@ffri.hr (mkukic@ffri.hr), 18. Stu. 2011. u 11:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4