crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 544668

Zbornik radova

Autori: Kamenov, Željka; Huić, Aleksandra; Ajduković, Dean; Jelić, Margareta; Jugović, Ivana; Baranović, Branislava; Galić, Branka; Leinert-Novosel, Smiljana
Naslov: Svijest o rodnoj (ne)ravnopravnosti u RH i iskustva rodne diskriminacije u obitelji, obrazovanju, poslu i politici
( Awareness of gender (in)equality in Croatia, and experience of gender discrimination in family, education, work and politics )
Izvornik: 18. godišnja konferencija psihologa - Kroskulturalna psihologija Knjiga sažetakaOpatija : Hrvatsko psihološko društvo i Društvo psihologa Primorsko-goranske županije , 2010. 47-47.
Skup: 18. godišnja konferencija psihologa - Kroskulturalna psihologija
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 13. - 16. 10. 2010.
Ključne riječi: percepcija rodne neravnopravnosti; iskustvo rodne diskriminacije; reakcije na rodnu diskriminaciju
( perception gender discrimination; experience of gender discrimination; reactions to gender discrimiination )
Sažetak:
Jesu li građani/ke Hrvatske svjesni rodne neravnopravnosti u RH danas? Smatraju li da se položaj muškaraca i žena promjenio u zadnjih 10-ak godina? Koliko su upoznati sa zakonskom regulativom u ovom području? Na koji način percipiraju položaj muškaraca i žena u obiteljskom životu, obrazovanju, poslovnom životu i politici? Jesu li nekad u životu doživjeli neravnopravan tretman samo zbog svoga spola? Tko ih je neravnopravno tretirao? Kako su reagirali u takvoj situaciji? Sveobuhvatno istraživanje percepcije, stavova i iskustva s rodnom diskriminacijom u RH provedeno prošle godine u sklopu projekta Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova uspjelo je, između mnogih ostalih, dati odgovore i na ova pitanja. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 1363 sudionika. Radi se o slučajnom nacionalno reprezentativnom uzorku osoba starijih od 15 godina stratificiranom prema regiji i veličini naselja, uz kontrolu spola, dobi te stupnja obrazovanja. Primijenjen je opsežan instrument namijenjen ispitivanju percepcije, iskustva i stavova o rodnoj diskriminaciji, kako općenito tako i u obitelji, sustavu obrazovanja, na poslu, te u politici. Nalazi pokazuju kako su građani/ke svjesni nejednakog tretmana žena u RH, pri čemu veću neravnopravnost percipiraju same žene, nisko obrazovani, ruralno stanovništvo i osobe srednje i starije dobi. Neravnopravnost u većoj mjeri percipiraju na poslu/tržištu rada i u obitelji, nego u području obrazovanja i politike. Oko 20% sudionika doživjelo je neki oblik neravnopravnog tretmana u svojoj obitelji, u usporedbi s područjem posla/tržišta rada i obrazovanja u kojima je neravnopravan tretman zbog svojeg spola doživjelo 10% sudionika/ca. Roditelji i poslodavci/nadređeni najčešće su navedeni kao osobe od kojih je doživljena diskriminacija na temelju spola. Poražavajući je nalaz da u takvim slučajevima ljudi najčešće ne reagiraju, što se odnosi i na same žrtve i na svjedoke rodne diskriminacije. Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu za daljnjim radom na osvještavanju kritičnih dijelova populacije kako o problematici rodne neravnopravnosti, tako i o mogućnostima djelovanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 130-1301422-1420
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ahuic@ffzg.hr (ahuic@ffzg.hr), 18. Stu. 2011. u 12:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4