crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 545010

Disertacija

Autor: Čupić, Marko
Naslov: Raspoređivanje nastavnih aktivnosti evolucijskim računanjem
( Scheduling School Activities Using Evolutionary Computation )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 13.07.
Godina: 2011
Stranica: 285
Mentor: Golub, Marin
Ključne riječi: raspoređivanje nastavnih obaveza; algoritmi evolucijskog računanja; paralelizacija algoritama; hibridni algoritam evolucijskog računanja
( scheduling of school activities; evolutionary computation algorithms; parallelization of algorithms; hybrid evolutionary computation algorithm )
Sažetak:
Problemi izrade rasporeda nastavnih aktivnosti sveprisutni su i izrazito važni na svim obrazovnim institucijama. Prema računalnoj složenosti ovi problemi uobičajeno pripadaju u razred NP-teških problema. U znanstvenoj literaturi obrađuje se nekoliko pojednostavljenih verzija problema ; međutim, u praksi je broj problema koje je potrebno riješiti znatno veći. Stoga je u okviru ovog rada dan pregled većeg skupa problema raspoređivanja nastavnih aktivnosti. Za svaki od problema dan je formalni model te odgovarajući optimizacijski problem. Dodatno su razmotreni različiti zahtjevi koji se još postavljaju na konačna rješenja te način njihove ugradnje u optimizacijski problem. Zbog svoje složenosti, najčešći se problemi raspoređivanja nastavnih aktivnosti ne mogu rješavati iscrpnom pretragom kao niti jednostavnim heuristikama. U okviru ovog rada postavljena je hipoteza da su algoritmi odnosno metaheuristike evolucijskog računanja prikladne za rješavanje svih prethodno formalno definiranih problema raspoređivanja. Hipoteza je provjerena izradom niza metaheurističkih algoritama i provjerom njihove sposobnosti rješavanja stvarnih primjera. Razmotreni su načini paralelizacije ovih algoritama, počev od problemski specifičnih. Ostvaren je i hibridni paralelni algoritam evolucijskog računanja. Definiran je formalni model sustava za potporu procesima raspoređivanja koji omogućava objavu napravljenih rasporeda te provođenje analiza zauzeća korisnika. Temeljem tog modela izgrađen je programski sustav čiji je rad ispitan u praksi.
Projekt / tema: 036-0361994-1995
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Računarstvo
Upisao u CROSBI: mcupic@fer.hr (mcupic@fer.hr), 18. Stu. 2011. u 14:18 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4