crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 548420

Zbornik radova

Autori: Tkalčić, Mladenka
Naslov: Psihosomatski aspekti funkcionalnih i upalnih bolesti crijeva – pregled područja i rezultata istraživanja
( Psychosomatic aspects of functional and inflammatory bowel diseases - a review )
Izvornik: Knjiga sažetaka 18. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Programski odbor konferencije (ur.). - Opatija :
Skup: 18. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, Kroskulturalna psihologija
Mjesto i datum: Opatija, 13. - 16. listopada 2010.
Ključne riječi: upalne bolesti crijeva; sindrom iritabilnog crijeva; biopsihosocijalni pristup
( inflammatory bowel disease; irritable bowel syndrome; biopsychosocial approach )
Sažetak:
Sve brojnija interdisciplinarna istraživanja nastoje odrediti ulogu bioloških, psiholoških i socijalnih čimbenika u nastanku kroničnih gastrointestinalnih poremećaja i bolesti. Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, kronične upalne bolesti crijeva te sindrom iritabilnog crijeva, najčešći kronični funkcionalni poremećaj crijeva, tradicionalno se smatraju nezavisnim entitetima. Prvi pripadaju organskim bolestima, s vidljivom kroničnom upalom crijeva, u kojima je uloga psihosocijalnih čimbenika sekundarna samoj bolesti, dok posljednji nemaju vidljive strukturne promjene, već se simptomi javljaju kao posljedica promijenjene percepcije probavne funkcije. Međutim, fenotipska ekspresija ovih dviju skupina bolesti se preklapa, ne samo u zajedničkim simptomima promijenjene aktivnosti crijeva povezane s abdominalnom boli i neugodom, već i u činjenici da se kod sindroma iritabilnog crijeva uočavaju znakovi mikroskopske upale, a kod upalnih bolesti crijeva nesklad između percepcije težine bolesti i stvarne aktivnosti bolesti. Temeljeno na rezultatima istraživanja, posljednjih se godina naglašavaju sličnosti, kako u patofiziološkim, tako i u psihosocijalnim karakteristikama ovih bolesti. Cilj je istraživanja u okviru projekta „Psihosomatski aspekti funkcionalnih i upalnih bolesti crijeva“ ispitati relevantne mehanizme kojima biološki i psihosocijalni čimbenici djeluju na razvoj i tijek ovih gastrointestinalnih bolesti. U tu su se svrhu ispitivale osobe s dijagnosticiranim upalnim bolestima crijeva i sindromom iritabilnog crijeva, raspona dobi od 18 do 65 godina, koje se liječe u gastroenterološkoj poliklinici Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Rezultati su istraživanja doprinijeli razumijevanju uloge psihosocijalnih čimbenika (stres, emocionalno funcioniranje, osobine ličnosti, socijalni kontekst) i fizioloških promjena (promijenjeni motilitet i visceralna preosjetljivost) u procesu pogoršanja simptoma bolesti, ali i u procesu oporavka. Važnost je istraživanja u sklopu ovoga projekta promoviranje biopsihosocijalnoga pristupa u dijagnostici i tretmanu kroničnih gastrointestinalnih bolesti koji se usmjerava kako na biološke mehanizme tako i na psihološke čimbenike povezane s funkcioniranjem probavnoga sustava, ali i s percepcijom simptoma i ponašanjem oboljelih osoba.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2655
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: spletikosic@ffri.hr (spletikosic@ffri.hr), 21. Stu. 2011. u 14:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4