Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup (CROSBI ID 477059)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Gracin, Leo ; Kovačević Ganić, Karin ; Komes, Draženka ; Marasović, Sretna Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup // Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan (ur.). Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. str. 25-26-x

Podaci o odgovornosti

Gracin, Leo ; Kovačević Ganić, Karin ; Komes, Draženka ; Marasović, Sretna

hrvatski

Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup

Plavac mali kao autohtona sorta dalmatinskog krša interesantna je s obzirom na koncentraciju polifenolnih spojeva, posebno procijanidina. Procijanidini su važna skupina polifenolnih spojeva vina. Ekstrakcijom polifenolnih spojeva tijekom maceracije crnog grožđa konačno vino dobiva određenu boju , trpkost i gorčinu. Procijanidini su važni i s zdravstvenog aspekta jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i imaju antikancerogeno djelovanje. U ovom istraživanju određivana je koncentracija procijanidina (najodgovorniji za trpkost) tijekom svih faza proizvodnje vina. Korištena je metoda po Folin- Ciocalteau uz prethodnu niskotlačnu tekućinsku kromatografiju na Sephadex-u LH-20 (1). Ispitivani uzorci vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup odlikuju se izraženom trpkošću što su potvrdili i rezultati ispitivanja. Određena je koncentracija procijanidina i do 1000 mg/L , dok je prema literaturnim podacima prosječna koncentracija ovih spojeva u crnim vinima 270 mg/L (1). Rezultati ovog istraživanja su pokazali da se aeriranjem vina (pretakanjem) isprva povećava sadržaj procijanidina, dok se odležavanjem u barrique bačvama konstantno smanjuje sadržaj tih spojeva uslijed njihovog taloženja što je u skladu s nekim podacima iz literature (2). Metoda određivanja procijanidina u vinu uslijed jednostavnosti izvođenja mogla bi postati rutinska analiza. Takvi rezultati mogli bi se koristiti u cilju poboljšanja konačne kvalitete vina.

vino Plavac mali; procijanidini; polifenoli; barrique

nije evidentirano

engleski

Changes in concentration of procyanidin ocuring in the production of the Plavac Mali Wine from Dingač and Postuo localities

nije evidentirano

Wine Plavac mali; procyanidin; polyphenols; barrique

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-26-x.

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

Maleš, Petar ; Maceljski, Milan

Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Podaci o skupu

Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

predavanje

29.03.2000-30.03.2000

Split, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano