Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup (CROSBI ID 477059)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Gracin, Leo ; Kovačević Ganić, Karin ; Komes, Draženka ; Marasović, Sretna
hrvatski
Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup
Plavac mali kao autohtona sorta dalmatinskog krša interesantna je s obzirom na koncentraciju polifenolnih spojeva, posebno procijanidina. Procijanidini su važna skupina polifenolnih spojeva vina. Ekstrakcijom polifenolnih spojeva tijekom maceracije crnog grožđa konačno vino dobiva određenu boju , trpkost i gorčinu. Procijanidini su važni i s zdravstvenog aspekta jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i imaju antikancerogeno djelovanje. U ovom istraživanju određivana je koncentracija procijanidina (najodgovorniji za trpkost) tijekom svih faza proizvodnje vina. Korištena je metoda po Folin- Ciocalteau uz prethodnu niskotlačnu tekućinsku kromatografiju na Sephadex-u LH-20 (1). Ispitivani uzorci vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup odlikuju se izraženom trpkošću što su potvrdili i rezultati ispitivanja. Određena je koncentracija procijanidina i do 1000 mg/L , dok je prema literaturnim podacima prosječna koncentracija ovih spojeva u crnim vinima 270 mg/L (1). Rezultati ovog istraživanja su pokazali da se aeriranjem vina (pretakanjem) isprva povećava sadržaj procijanidina, dok se odležavanjem u barrique bačvama konstantno smanjuje sadržaj tih spojeva uslijed njihovog taloženja što je u skladu s nekim podacima iz literature (2). Metoda određivanja procijanidina u vinu uslijed jednostavnosti izvođenja mogla bi postati rutinska analiza. Takvi rezultati mogli bi se koristiti u cilju poboljšanja konačne kvalitete vina.
vino Plavac mali; procijanidini; polifenoli; barrique
nije evidentirano
engleski
Changes in concentration of procyanidin ocuring in the production of the Plavac Mali Wine from Dingač and Postuo localities
nije evidentirano
Wine Plavac mali; procyanidin; polyphenols; barrique
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-26-x.
2000.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
Maleš, Petar ; Maceljski, Milan
Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Podaci o skupu
Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
predavanje
29.03.2000-30.03.2000
Split, Hrvatska